Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY Z USA I KANADY W 2015 R.

W 2015 r. Amerykanie zwiększyli eksport mięsa wieprzowego o 2% do ponad 1,5 mln ton. Wywóz poszybował znacznie w górę w ostatnim kwartale ubiegłego roku (+9%), co pomogło uzyskać dobry rezultat za cały rok. Dopiero pod koniec 2015 r. wieprzowina z USA stała się ponownie atrakcyjna na rynku światowym, w pierwszych dziewięciu miesiącach Amerykanie byli niekonkurencyjni ze względu na silną pozycję dolara. Największym odbiorcą pozostał Meksyk, dokąd trafiła ponad jedna trzecia amerykańskiego mięsa. Obniżyły się wysyłki do Japonii, Chin i Kanady, wzrosły natomiast znacząco do Korei Płd. Niższy eksport na rynek chiński wynikał z faktu, że w przeważającej części ubiegłego roku niewiele amerykańskich zakładów pakujących mięso posiadało zezwolenia na wysyłki wieprzowiny do Chin. Dopiero pod koniec roku chińskie władze zatwierdziły więcej zakładów z USA. Ceny jednostkowe w eksporcie wieprzowiny z USA były w 2015 r. o 19% niższe niż rok wcześniej z uwagi na silną pozycję dolara w pierwszych trzech kwartałach roku. Całkowita wartość wywozu spadła w ciągu roku o 18% do ok. 4 mld USD.

 

Eksport wieprzowiny z USA (tys. ton)

Kierunek 2014 2015 % zmiana

Meksyk 480,7 531,8 11%

Japonia 368,8 361,4 -2%

Korea Płd. 119,1 152,8 28%

Kanada 104,6 100,5 -4%

Chiny 107,8 97,2 -10%

Pozostali 296,4 263,1 -11%

Ogółem 1 477,4 1 506,8 2,0%

Źródło: Amerykański Departament Handlu, GTIS

 

W 2015 r. wzrosły również wysyłki wieprzowiny z Kanady (+1,3% do ok. 891 tys. ton). Podobnie jak w przypadku USA, Kanadyjczycy zwiększyli wywóz dopiero w ostatnim kwartale roku (+12%). Stany Zjednoczone były największym odbiorcą kanadyjskiego mięsa z 40% udziałem w całkowitym wywozie. Wzrosły znacząco wysyłki do Meksyku, Japonii, Chin i Korei Płd., co pozwoliło zrekompensować straty wywołane utratą rynku rosyjskiego. W 2015 r. wartość wywozu kanadyjskiej wieprzowiny obniżyła się w mniejszym stopniu niż amerykańskiej z uwagi na słabszą pozycję dolara kanadyjskiego (-8% do 2,9 mld CAD).

 

Eksport wieprzowiny z Kanady (tys. ton)

Kierunek 2014 2015 % zmiana

USA 318,9 350,9 10%

Japonia 157,8 179,6 14%

Meksyk 54,6 71,6 31%

Chiny 77,1 87,3 13%

Rosja 87,4 0,0 -

Pozostali 183,7 192,9 5%

Ogółem 879,5 891,3 1,3%

Źródło: Statistics Canada, GTIS

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 15.02.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy