Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




ZNACZNY WZROST IMPORTU WIEPRZOWINY DO CHIN W 2015 R.

Z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, w 2015 r. Chiny zwiększyły znacznie import wieprzowiny. Według danych chińskiego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego (bez podrobów) wzrósł w skali roku o 38% do 777,5 tys. ton. Różnica cenowa między wieprzowiną z produkcji krajowej a importowaną wynosiła nawet połowę. Pomimo, że deprecjacja chińskiej waluty powodowała podrożenie dostaw, różnica kosztów produkcji krajowej sprzyjała importowi. Największymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które miały prawie trzy czwarte udziału w chińskim imporcie mięsa wieprzowego – 580,1 tys. ton, o 57% więcej niż rok wcześniej. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy (ponad jedna trzecia udziału), które podwoiły wywóz z 2014 r. i przejęły pozycję poprzedniego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również znacznie przywóz z Hiszpanii, Danii, Francji i Wielkiej Brytanii. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego, a co za tym idzie spadek cen i wzrost konkurencyjności. Import z krajów poza UE był w 2015 r. niewiele wyższy niż w 2014 r. Stany Zjednoczone, które były tradycyjnie największym dostawcą na rynek chiński, zmniejszyły w ubiegłym roku dostawy o 13%. Wysyłki amerykańskiej wieprzowiny do Chin były utrudnione ze względu zakaz stosowania raktopaminy – hormonu wzrostu dodawanego do pasz dla świń w USA. Na spadek wywozu z USA wpłynęło również umocnienie wartości dolara, co osłabiało konkurencyjność amerykańskiego eksportu.

 

Import wieprzowiny do Chin (tys. ton)

Pochodzenie                2013    2014    2015    zmiana %

UE                               368,3   368,7   580,1   57%

w tym: Niemcy           114,9   106,7   205,3   92%

Hiszpania                    70,4     91,5     136,6   49%

Dania                           63,8     67,6     81,3     20%

Francja                        33,9     26,5     42,6     61%

Wielka Brytania         21,3     27,5     32,8     19%

Spoza UE                    215      195,7   197,4   1%

w tym: USA               119,2   117,1   101,5   -13%

Kanada                       74,3     52,1     61,3     18%

Ogółem                       583,3   564,3   777,5   38%

Źródło: Chiński urząd celny, GTIS

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 02.02.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy