Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




FAO – DALSZY SPADEK CEN ŻYWNOŚCI NA ŚWIECIE W GRUDNIU 2015 R.

W grudniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 154,1 pkt i wobec zmienionego indeksu z listopada obniżył się o 1% (1,5 pp.). W porównaniu z grudniem 2014 r. ceny żywności były o 17,1% niższe. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku 2015 r., a od listopada ceny ponownie obniżają się. W całym 2015 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 164,1 pkt i był o 18,7% niższy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 r. Głównymi czynnikami, które miały wpływ na spadek cen żywności w ubiegłym roku były wysoka podaż surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego. W grudniu potaniały w skali miesiąca mięso (-2,2%), zboża (-1,3%) i artykuły mleczarskie (-1%), podrożały natomiast oleje roślinne (+2,1%) i cukier (+0,6%). Ze wszystkich gatunków mięsa najbardziej obniżyły się ceny mięsa owczego, wołowiny i wieprzowiny. Niższe ceny wołowiny odzwierciedlają zmniejszone zapotrzebowanie importowe ze strony USA, co powoduje wyższą konkurencję na innych rynkach. Wzrost produkcji wieprzowiny w UE wpłynął na spadek cen eksportowych oraz na rynku wewnętrznym. W całym 2015 r. indeks cen mięsa FAO wyniósł 168,4 pkt i był o 15,1% (29,9 pkt) niższy od rekordowo wysokiego z 2014 r. i najniższy od 2010 r. Ceny światowe zbóż były w grudniu ub. r. najniższe od czerwca 2010 r., a w całym 2015 r. o 15,4% niższe niż w 2014 r. Na spadek cen pszenicy wpływ miała wysoka podaż światowa oraz zniesienie podatku eksportowego w Argentynie. Notowania kukurydzy również obniżyły się ze względu na rosnącą konkurencję w eksporcie przy słabszym popycie.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 07.01.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy