Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




NIŻSZY EKSPORT WIEPRZOWINY Z USA I KANADY W III KWARTAŁACH BR.

W ciągu pierwszych trzech kwartałów br. eksport wieprzowiny z USA obniżył się wobec tego samego okresu 2014 r. o niespełna 1% do 1,1 mln ton. W tym samym czasie wysyłki z Kanady spadły o 4% do 620 tys. ton. Główną przyczyną redukcji amerykańskiego wywozu było umocnienie się wartości dolara, co obniżało konkurencyjność mięsa z USA na rynkach zagranicznych. Poziom wywozu obniżył się głównie w pierwszym kwartale br., a w drugim i trzecim był już wyższy niż przed rokiem. Produkcja amerykańskiej wieprzowiny jest obecnie o ok. 8% wyższa niż w 2014 r., co wskazuje na sukcesywną odbudowę po ubiegłorocznych stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) i daje podstawy do wzrostu eksportu. Największym odbiorcą wieprzowiny z USA pozostaje nadal Meksyk, wysyłki w tym kierunku wzrosły o 10%. Obniżył się głównie wywóz do Chin i Japonii, natomiast do Korei Płd. wzrósł znacząco. Ceny jednostkowe w eksporcie z USA były niższe niż przed rokiem, a wartość wywozu od stycznia do września br. wyniosła ok. 3 mld USD i w skali roku spadła o 18%. Eksport kanadyjskiej wieprzowiny obniżał się we wszystkich kwartałach br., najsilniejszy spadek miał jednak miejsce w trzecim kwartale br. Największym rynkiem zbytu pozostały USA, które zakupiły o 19% więcej wieprzowiny z Kanady niż rok wcześniej. Zwiększyły się również znacznie wysyłki do Meksyku, spadły natomiast do Chin i Japonii. Z uwagi na wprowadzone embargo importowe, handel z Rosją był w omawianym okresie zerowy. Podobnie jak w przypadku amerykańskiego mięsa, wartość wywozu z Kanady obniżyła się w skali roku o 15% do niespełna 2 mld CAD.             

 

Eksport wieprzowiny z USA (tys. ton)

          I-IX 2013       I-IX 2014       I-IX 2015       % zmiana

Meksyk                       300,5               354,5               389,4               10%

Japonia                       299,7               287,0               277,0               -3%

Korea Płd.                   62,0                 84,1                 117,7               40%

Kanada                       86,0                 78,5                 76,3                 -3%

Chiny                         115,7               94,9                 74,0                 -22%

Ogółem                       1087,3            1129,6             1119,4               -1%

Źródło: Amerykański Departament Handlu, GTIS

 

Eksport wieprzowiny z Kanady (tys. ton)

I-IX 2013       I-IX 2014       I-IX 2015       % zmiana

USA               208,3               217,4               257,7               19%

Japonia            112,2               116,5               109,5               -6%

Meksyk            33,3                 36,0                 48,1                 34%

Chiny              75,5                 59,4                 45,1                 -24%

Rosja               56,4                 87,4                 0,0                   -100%

Ogółem           664,7               646,2               620,1               -4%

Źródło: Statistics Canada, GTIS

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 13.11.15 

Bieżący numer

Sklepik internetowy