- Szczegóły
-
Utworzono: środa, 15, lipiec 2015 22:02
Wg FAO kolejny spadek cen żywności na świecie w czerwcu br.
W czerwcu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 166,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z maja br. obniżył się o 0,9% (1,5 pp.). W skali roku ceny żywności były aż o 21% (43,8 pp.) niższe. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się obecnie na najniższym poziomie od września 2009 r. W czerwcu br. potaniał znacząco cukier (-6,6%) i artykuły mleczarskie (-4,1%), podrożały natomiast zboża (+1,5%) i oleje roślinne (+1,3%). Zwyżka cen zbóż nastąpiła z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe w niektórych regionach uprawy pszenicy i zbóż paszowych. Notowania mięsa nieznacznie obniżyły się wobec maja (-0,6% do 169,8 pkt), a w skali roku są o 16,3% niższe. Ceny światowe wołowiny i mięsa owczego spadły w ciągu miesiąca ze względu na wzrost podaży i osłabienie importu, a drobiu zmieniły się w niewielkim stopniu. Notowania wieprzowiny, po sukcesywnym spadku od czerwca 2014 r., w maju i czerwcu br. wzrosły, zwłaszcza na rynku unijnym.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 09.07.15