Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wg FAO kolejny spadek cen żywności na świecie w czerwcu br.

W czerwcu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 166,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z maja br. obniżył się o 0,9% (1,5 pp.). W skali roku ceny żywności były aż o 21% (43,8 pp.) niższe. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się obecnie na najniższym poziomie od września 2009 r. W czerwcu br. potaniał znacząco cukier (-6,6%) i artykuły mleczarskie (-4,1%), podrożały natomiast zboża (+1,5%) i oleje roślinne (+1,3%). Zwyżka cen zbóż nastąpiła z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe w niektórych regionach uprawy pszenicy i zbóż paszowych.  Notowania mięsa nieznacznie obniżyły się wobec maja (-0,6% do 169,8 pkt), a w skali roku są o 16,3% niższe. Ceny światowe wołowiny i mięsa owczego spadły w ciągu miesiąca ze względu na wzrost podaży i osłabienie importu, a drobiu  zmieniły się w niewielkim stopniu. Notowania wieprzowiny, po sukcesywnym spadku od czerwca 2014 r., w maju i czerwcu br. wzrosły, zwłaszcza na rynku unijnym. 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 09.07.15 

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy