- Szczegóły
-
Utworzono: wtorek, 07, lipiec 2015 12:15
Ceny mięsa w UE i na rynku światowym w maju 2015 r.
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w maju 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-13,4%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w maju 2015 r. w stosunku do kwietnia br. o 1,4%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1420,30 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1499,70 EUR/t (1672,20 USD/t). W maju 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z maja 2014 r. aż o 30,9%, natomiast w stosunku do ceny z kwietnia 2015 r. wzrosła o 24%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 5% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W maju 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3724,70 EUR/t, tj. była o 1,8% wyższa niż w maju 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w maju br. była o 1,3% niższa niż w kwietniu 2015 r. W maju 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3931,70 EUR/t (4383,90 USD/t), tj. była o 2,5 % wyższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 7,3% niższa w stosunku do ceny z kwietnia 2015 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -5%.
ceny UE-28 ceny świat
EUR/t r/r [%] m/m [%] USD/t EUR/t r/r [%] m/m [%]
wołowina 3724,7 1,8% -1,3% 4383,9 3931,7 2,5% -7,3%
wieprzowina 1420,3 -13,4% -1,4% 1672,2 1499,7 -30,9% 24,0%
drób 1880,7 -3,5% 0,1% 2556,5 2292,8 6,6% 0,9%
Źródło: Komisja Europejska
Ponadto w maju 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1880,70 EUR/t. Była ona o 18% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2292,80 EUR/t (2556,50 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 3,5%, natomiast miesięcznym zwyżkowała o 0,1%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 6,6%, natomiast m/m zwiększyła się o 0,9%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej