Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Ceny mięsa w UE i na rynku światowym w styczniu 2015 r.

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w styczniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-18,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w styczniu 2015 r. w stosunku do grudnia 2014 r. o 3,4%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1300,90 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1433,60 EUR/t (1666,00 USD/t). W styczniu 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną ze stycznia 2014 r. o 3,8%, natomiast w stosunku do ceny z grudnia 2014 r. obniżyła się o 10,4%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 9% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W styczniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3776,40 EUR/t, tj. była o 1,0% niższa niż w styczniu 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w styczniu bieżącego roku była o 1,8% wyższa niż w grudniu 2014 r. W styczniu 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4388,60 EUR/t (5100,00 USD/t), tj. była o 23,2 % wyższa niż rok wcześniej, ale jednocześnie o 5,1% niższa w stosunku do ceny z grudnia 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -14%. Ponadto w styczniu 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1840,70 EUR/t. Była ona o 15% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2164,60 EUR/t (2515,50 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 3,9%, natomiast miesięcznym zwiększyła się o 0,5%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 9,3%, natomiast m/m zwyżkowała o 0,3%.

 

                        ceny UE-28                              ceny świat

                        EUR/t   r/r [%]   m/m [%]           USD/t   EUR/t   r/r [%]   m/m [%]

wołowina          3776,4 -1,0%   1,8%                5100,0 4388,6 23,2%   -5,1%

wieprzowina      1300,9 -18,8% -3,4%               1666,0 1433,6 -3,8%   -10,4%

drób                 1840,7 -3,9%   0,5%                2515,5 2164,6 9,3%    0,3%

Źródło: Komisja Europejska

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy