Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




W USA rekordowa wartość eksportu wieprzowiny w 2014 r.

Amerykańska Federacja Eksporterów Mięsa (USMEF) podała, że w 2014 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego i podrobów z USA osiągnęła nowy rekord – 6,67 mld USD, wzrastając w skali roku o 10%. Tym samym, poprzedni najwyższy wynik z 2012 r. przekroczono o 6%. Wolumen wysyłek zwiększył się wobec 2013 r. o 2% do 2,18 mln ton. Rekordową ilość zanotowano w 2012 r. – 2,62 mln ton. USA zmagały się w ubiegłym roku z wieloma wyzwaniami w eksporcie wieprzowiny – m.in. z restrykcjami handlowymi Rosji i Chin, rosnącym kursem dolara, a ostatnio również z problemami logistycznymi związanymi z protestami pracowników w portach Zachodniego Wybrzeża. W grudniu 2014 r. wolumen wysyłek był o 5% niższy wobec grudnia 2013 r. i wyniósł 183,5 tys. ton, a jego wartość nieznacznie wzrosła do 541,3 mln USD. Grudniowe przestoje w portach były wyjątkowo uciążliwe i przeciągnęły się również na początek 2015 r. Jeśli spór nie zostanie w krótkim czasie rozwiązany, klienci zagraniczni zaczną szukać alternatywnych dostawców. W 2014 r. znaczne ilości schłodzonej, amerykańskiej wieprzowiny o wartości ponad 2 mld USD trafiły na rynki azjatyckie. Ceny eksportowe w USA były rekordowo wysokie i przez przeważającą część 2014 r. przewyższały notowania unijnej wieprzowiny. Eksport nadal generuje wysokie zyski dla amerykańskich producentów. Wartość wysyłek w przeliczeniu na jedna sztukę żywca była w 2014 r. również rekordowo wysoka – 62,45 USD, wzrastając w ciągu roku o 16%. W ciągu ostatnich 5 lat jednostkowa wartość wywozu zwiększyła się o 60%. Eksport stanowi obecnie 26,5% całkowitej produkcji wieprzowiny w USA i wobec 2013 r. udział wzrósł nieznacznie. Rosyjski zakaz importu wieprzowiny z UE, wprowadzony w styczniu 2014 r., a także restrykcje Rosji wobec amerykańskiego i kanadyjskiego mięsa z sierpnia 2014 r., miały znaczny wpływ na światowy rynek wieprzowiny w 2014 r. Amerykański eksport nie ucierpiał jednak, wspierany wzmożonymi dostawami na główny rynek zbytu – do Meksyku. Wysyłki w tym kierunku były już trzeci rok z rzędu rekordowo wysokie. Wzrosły również dostawy m.in. do Japonii, Korei Płd., Hongkongu, Kolumbii, a także Rosji. Pomimo zmniejszenia wolumenu sprzedaży do Kanady, jej wartość sięgnęła nowego rekordu.

 

Eksport mięsa i podrobów wieprzowych z USA

                        tys. ton                                               mln USD

                        2013    2014    % zmiana        2013    2014    % zmiana

Ogółem           2143,6             2178,5             2%                  6049,1             6674,4             10%

Meksyk           625,5   680,8   9%                  1222,0             1557,8             27%

Japonia            424,9   468,7   10%                1885,0             1932,4             3%

Chiny              333,5   221,1   -34%               703,5   474,9   -32%

Kanada           227,4   207,4   -9%                 844,4   904,7   7%

Korea Płd.      99,3     135,4   36%                276,1   444,6   61%

Hongkong       83,8     116,1   39%                199,9   300,5   50%

Australia         53,8     50,1     -7%                 175,9   181,6   3%

Kolumbia        34,1     47,4     39%                88,2     134,1   52%

Rosja               21,9     38,8     77%                63,3     145,0   129%

Źródło: USMEF

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 09.02.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy