Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Włoskie salami w rejestrze ChOG

W dn. 4 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1173/2014 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę włoskiego salami – Salama da sugo. Produkt jest wytwarzany z mieszaniny przyprawionych mięs wieprzowych, umieszczonej w naturalnym pęcherzu wieprzowym. Salama da sugo wymaga ponadto użycia czerwonego wina lub likierów, a także czarnego pieprzu i soli gruboziarnistej. Salami ma charakterystyczny melonowaty kształt i jest przewiązany dratwą dzielącą powłokę na 6 lub 8 segmentów oraz ściśnięty poziomą opaską w części środkowej. Wewnątrz produkt jest różowy, co wynika z dojrzewania mięsa połączonego z winem. Specyficzne właściwości organoleptyczne Salama da sugo to miękkość, kruchość, bogaty aromat oraz sok wypływający z pęcherzowej osłony. Obszar produkcji i pakowania salami obejmuje terytorium prowincji Ferrara, z wyłączeniem kilku gmin. Wilgotny klimat obszaru sprzyja procesowi dojrzewania produktu i wpływa na jego właściwości organoleptyczne. Historia wytwarzania Salama da sugo sięga epoki renesansu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 04.11.14 (L 316)

Bieżący numer

Sklepik internetowy