Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

Ceny mięsa w UE i na rynku światowym we wrześniu 2014 r.

Jak podaje Komisja Europejska (KE) we wrześniu 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-15,5%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się we wrześniu 2014 r. w stosunku do sierpnia br. o 2,0%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1614,80 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1676,90 EUR/t (2163,3 USD/t). We wrześniu 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 7,9%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca obniżyła się o 11,1%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 4% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. We wrześniu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3624,3 EUR/t, tj. była o 3,2% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa we wrześniu br. była o 0,6% wyższa niż w sierpniu 2014 r. We wrześniu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4650,30 EUR/t (5999,30 USD/t), tj. była o 54,7 % wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 5% wyższa w stosunku do ceny z sierpnia 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -22%. Ponadto we wrześniu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1873,00 EUR/t. Była ona o 3% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1939,90 EUR/t (2502,70 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 5,1%, natomiast miesięcznym spadła o 2,9%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 6,9%, natomiast m/m zwyżkowała o 0,6%.

 

                                   ceny UE-28                          ceny świat

                        EUR/t             r/r [%] m/m [%]          USD/t             EUR/t             r/r [%] m/m [%]

wołowina      3624,3           -3,2% 0,6%               5999,3           4650,3           54,7%            5,0%

wieprzowina             1614,8           -15,5%           -2,0%             2163,3           1676,9           7,9%   -11,1%

drób                1873,0           -5,1% -2,9%             2502,7           1939,9           6,9%   0,6%

Źródło: Komisja Europejska

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy