Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




W UE spadek eksportu wieprzowiny w okresie I-VII 2014 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do lipca br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,4% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (706 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (687 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 11% i 7% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu – prawie o jedną trzecią do 53 tys. ton – dotyczył jednak świeżego mięsa. Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku stały się kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia i Węgry. Wzrosły natomiast o 30% wysyłki żywej trzody chlewnej do ok. 21 tys. ton, głównie dzięki trzykrotnie wyższym wysyłkom z Chorwacji do ok. 10 tys. ton.

 

Kierunki eksportu wieprzowiny z UE (tony)

Kraj przeznaczenia             I-VII 2014       I-VII 2013      % zmiana 2014/13

Chiny                                    380 914         389 301                     -2,2%

Hongkong                           216 549         212 159                     2,1%

Japonia                               199 838         131 750                     51,7%

Filipiny                                 109 971         59 986                       83,3%

Korea Płd.                           105 489         57 059                       84,9%

Rosja                                   55 895           422 524                   -86,8%

USA                                     49 500             34 204                      44,7%

Ukraina                              45 756              71 597                    -36,1%

Angola                               37 752               32 288                    16,9%

Australia                            32 954              25 963                     26,9%

Czarnogóra                     18 426               11 947                     54,2%

Białoruś                           4 616              50 912                       -90,9%

Pozostałe kraje               337 838         260 559                     29,7%

Ogółem                           1 595 495      1 760 250      -9,4%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, IX 2014 r.

 

Najwięksi eksporterzy wieprzowiny poza UE (tony)

Kraj pochodzenia    I-VII 2014       I-VII 2013       % zmiana 2014/13

Niemcy                      372 202         446 390                     -16,6%

Dania                         320 040         333 595                     -4,1%

Hiszpania                 200 373         179 644                     11,5%

Holandia                   141 377         129 139                     9,5%

Francja                      119 262         134 609                     -11,4%

Polska                        96 319            185 505                     -48,1%

Włochy                        51 316              53 024                     -3,2%

Węgry                          47 508             42 358                     12,2%

Belgia                         47 334              55 376                    -14,5%

Wlk. Brytania             38 517              39 182                      -1,7%

Pozostałe kraje        161 248         161 428                     -0,1%

Ogółem                     1 595 495      1 760 250                  -9,4%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu, IX 2014 r.

 

W ciągu siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,7% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (61%). Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 1% w skali roku do 10,1 tys. ton, wzrosły natomiast o 43% zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii do 2,3 tys. ton oraz norweskiego mięsa i przetworów o 53% do 1,8 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy