Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




UE – KONTYNUACJA WZROSTU EKSPORTU WIEPRZOWINY

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do kwietnia br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 260 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 35% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (50%) oraz podroby i słonina (43%), których wysłano odpowiednio o 53% i 28% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-13%), kiełbas i przetworów (-7%) oraz żywca wieprzowego (-16%). W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na częściowe złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i niewielki wzrost cen. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty przywozu unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, prawie dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych czterech miesiącach ubiegłego roku, w tym ponad dwuipółkrotnie więcej mrożonego mięsa (280 tys. ton) i o 40% więcej podrobów (262 tys. ton). Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W kwietniu br. wysyłki mięsa wieprzowego do Chin były ponad trzykrotnie wyższe niż przed rokiem, a średnia wartość jednostkowa wywozu na ten rynek podwyższyła się o 5%, co przyczyniło się do 68% wzrostu wartości wysyłek ogółem do 477 mln EUR. Całkowita średnia wartość jednostkowa kwietniowego eksportu była jednak o 10% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r. Niższe wartości wywozu zarejestrowano głównie do Korei Płd. i USA. W sprzedaży do Hongkongu od stycznia do kwietnia br. dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o 43% więcej niż rok temu – ok. 81 tys. ton. Chiny i Hongkong sprowadziły w omawianym okresie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Chiny zakupiły również znacznie więcej słoniny z UE niż przed rokiem, co w połączeniu ze wzrostem wywozu tego produktu na Filipiny i Ukrainę, zniwelowało skutki utraty rynku rosyjskiego. W kwietniu br. wartość eksportu podrobów wzrosła o połowę w skali roku, głównie z uwagi na wysokie ceny uzyskiwane w Chinach. Na tym rynku rośnie obecnie konkurencja ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich, ponieważ chiński władze zatwierdzają do eksportu coraz więcej tamtejszych zakładów produkcyjnych.

 

Eksport wieprzowiny z UE (tys. ton)

Kraj przeznaczenia     I-IV 2016                   I-IV 2015                % zmiana

Chiny                          569 336                      294 077                      93,6%

Hongkong                  119 625                      82 148                        45,6%

Japonia                       105 288                      86 286                        22,0%

Filipiny                        78 717                        58 545                        34,5%

Korea Płd.                  66 480                        87 985                        -24,4%

USA                           37 549                        30 494                        23,1%

Australia                     26 901                        24 007                        12,1%

Ukraina                       26 685                        21 893                        21,9%

Angola                        8 655                        16 589                        -47,8%

Czarnogóra                 7 207                         7 075                          1,9%

Rosja                          2 372                         4 845                         -51,0%

Białoruś                      62                                107                      -42,1%

Pozostałe kraje         210 539                      219 747                    -4,2%

Ogółem                      1 259 416                    933 797                  34,9%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)

Kraj pochodzenia       I-IV 2016       I-IV 2015       % zmiana

Niemcy                       323 361                      233 597                      38,4%

Hiszpania                   239 543                      146 682                      63,3%

Dania                          202 996                      177 111                      14,6%

Holandia                     108 304                      81 199                        33,4%

Francja                        89 936                        65 494                        37,3%

Polska                         64 400                        42 512                        51,5%

Wlk. Brytania             47 427                        28 223                        68,0%

Belgia                         34 711                        28 652                        21,1%

Włochy                       31 670                        26 121                        21,2%

Węgry                         27 456                        23 360                        17,5%

Pozostałe kraje          89 612                        80 845                        10,8%

Ogółem                      1 259 416                   933 797                      34,9%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

W omawianym okresie br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 10 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 14% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zmalał jednak w skali roku o 4% do ok. 6,6 tys. ton. Wzrosły natomiast o 10% zakupy w Chile do 844 ton.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy