Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




RUMUŃSKIE SALAMI W REJESTRZE CHRONIONYCH OZNACZEŃ

W dn. 19 lutego br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 9 lutego 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych nazwę rumuńskiego salami – Salam de Sibiu (ChOG). Produkt ten wyróżnia się spośród podobnych wędlin przez swój szczególny, intensywny smak w połączeniu z półtwardą konsystencją, wynikającą z niskiej wilgotności oraz wyjątkowo intensywnej czerwieni widocznej w przekroju. Na szczególny smak Salam de Sibiu składa się szczególnie mięso i słonina, sól i przyprawy, substancje aromatyczne nabyte podczas wędzenia na zimno oraz w procesie fermentacji cukru, protein i białek. W efekcie długiego 60-dniowego dojrzewania i suszenia z udziałem pleśni szlachetnej salami odznacza się szczególnym aromatem. Obszar produkcji „Salam de Sibiu” obejmuje terytoria następujących jednostek administracyjnych: okrąg Bacău, okrąg Braşov, miasto Bukareszt, okrąg Covasna, okrąg Călăraşi, okrąg Ilfov, okrąg Prahova i okrąg Sibiu. Warunki klimatyczne obszaru geograficznego (klimat umiarkowany kontynentalny, ostra zima i upalne lato) są korzystne dla uzyskania tego surowego, suchego salami pokrytego pleśnią. Pierwsze wzmianki o sprzedaży tego produktu odnajdujemy już pod koniec XIX w., kiedy było jeszcze znane jako „salami zimowe”.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 19.02.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy