KOLEJNE PRODUKTY MIĘSNE W UNINYCH REJESTRACH CHRONIONYCH OZNACZEŃ
W pierwszej połowie lutego br. w unijnych rejestrach chronionych oznaczeń zarejestrowano trzy nowe produkty mięsne:
- „Mortadella di Prato” (rejestr chronionych oznaczeń geograficznych ChOG);
-„Dalmatinski pršut”(ChOG);
- Aachener Weihnachts-Leberwurst/Oecher Weihnachtsleberwurst (rejestr chronionych nazw pochodzenia – ChNP).
Mortadella di Prato to włoski produkt wędliniarski, wytwarzany z mięsa wieprzowego, soli morskiej, czosnku, przypraw i Alkermersu. Obszar produkcji obejmuje gminę Prato, Agliana, Quarrata i Montale w prowincji Pistoi. Produkt swoja renomę zawdzięcza głównie zastosowaniu Alkermersu, którego słodki i delikatny smak kontrastuje z ostrym i wyrazistym smakiem przypraw i czosnku. Alkermers to płyn o żywym czerwonym kolorze, wykorzystywany jako barwnik, otrzymywany dawniej wyłącznie z czerwców, owadów pasożytniczych wysuszonych i zmielonych. Dalmatinski pršut to chorwacki suszony zakonserwowany produkt mięsny wytwarzany z udźca wieprzowego wraz z kością, skórą i tłuszczem zewnętrznym. Dalmatinski pršut produkowany jest w Dalmacji. Główną cechą odróżniającą produkt jest charakterystyczny łagodny aromat dymu. Wędzenie jest zatem szczególnie wrażliwym etapem produkcji, dużą wagę ma dobór odpowiednich rodzajów drewna, ilość dymu i czas wędzenia. Aachener Weihnachts-Leberwurst/Oecher Weihnachtsleberwurst to specjał niemiecki wytwarzany z mięsa i wątroby wieprzowej, podobny do wątrobianki i przeznaczony do smarowania. Charakterystyczną cechą produktu jest dodatek śmietany i specjalnej bożonarodzeniowej mieszanki przypraw (kolendra, kardamon, pieprz, imbir). Niektóre rodzaje tego produktu są wędzone. Szczególna renoma produktu wynika z pochodzenia geograficznego, jakim jest miasto Akwizgran (Aachen). Pod nazwą Aachener Weihnachts-Leberwurst/Oecher Weihnachtsleberwurst wątrobianka jest wytwarzana już od ponad 120 lat.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. DZ. U. UE z dn. 09, 10 i 13.02.16 (L 32, 33 i 38)