Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




IRLANDIA – WZROST EKSPORTU MIĘSA W 2015 R.

W 2015 r. wartość eksportu mięsa (w tym podrobów) oraz żywca z Irlandii zwiększyła się o 2% do 3,7 mld EUR. Wzrosła wartość wywozu mięsa wołowego (o 6% do 2,4 mld EUR), owczego (o 5%), oraz drobiu (o 3%), obniżył się zaś eksport mięsa wieprzowego (o 2% do 570 mln EUR) oraz żywca (o 20% do 195 mln EUR). Do spadku sprzedaży wieprzowiny przyczynił się kryzys na rynku tego gatunku mięsa w Europie. Tymczasem dzięki dość imponującemu wzrostowi wartości eksportu mięsa wołowego, wartość całego wywozu żywności i napojów z Irlandii przekroczyła sumę 10,8 mld EUR, tj. była o 3% wyższa niż przed rokiem. Wartość eksportu tych towarów z Irlandii rośnie stale od sześciu lat (wzrost o 51% w stosunku do wartości eksportu w 2009 r.).

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 13.01.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy