WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY Z HOLANDII W III KWARTAŁACH 2015 R.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2015 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Holandii wzrósł w skali roku o 8% do 638,7 tys. ton. Średnia cena jednostkowa wysyłek była jednak o 11% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2014 r., co oznacza, że całkowita wartość eksportu obniżyła się o 4% do 1,19 mld EUR. Było to zgodne z tendencją spadkową cen na rynku unijnym w 2015 r. Głównym odbiorcą holenderskiej wieprzowiny była nadal UE, jednak udział w wywozie ogółem zmniejszył się do 79% wobec 81% rok wcześniej. Wzrost wysyłek był znacznie wyższy w stosunku do krajów trzecich (+19%), niż do państw członkowskich UE (+5%). Pierwszym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Holandii pozostają Włochy z 17% udziałem w całkowitym wywozie, a kolejnymi Niemcy, Grecja i Wielka Brytania. Największa dynamika wzrostu wywozu miała jednak miejsce w stosunku do Chin, które zwiększyły zakupy mięsa wieprzowego w Holandii ponad sześciokrotnie. Zanotowano znaczny wzrost wywozu do Korei Płd. (+45%) i Australii (+34%), obniżyły się natomiast wysyłki do Japonii.
Eksport wieprzowiny z Holandii (tys. ton)
Mięso schłodzone i mrożone
I-IX 2013 I-IX 2014 I-IX 2015 % zmiana
UE 439,2 482,1 506,2 5%
Włochy 91,3 106,0 107,8 2%
Niemcy 75,2 79,3 89,0 12%
Grecja 72,2 72,3 74,0 2%
Wlk. Brytania 44,4 56,7 58,7 4%
poza UE 98,8 111,4 132,5 19%
Chiny 0,3 3,5 22,3 537%
Japonia 11,8 20,3 20,0 -1%
Korea Płd. 7,2 9,7 14,1 45%
Ogół em 538,0 593,5 638,7 8%
Żywiec
Niemcy 303,2 263,8 161,5 -39%
Hiszpania 8,1 10,0 11,6 16%
Belgia 33,4 17,4 9,8 -44%
Ogółem 404,3 334,4 215,0 -36%
Źródło: Eurostat, GTIS
Eksport żywca wieprzowego z Holandii w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. był o 36% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 215 tys. ton. Spadek wywozu był spowodowany wzrostem ubojów trzody na rynku krajowym.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 05.01.16