WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY Z NIEMIEC W III KWARTAŁACH BR.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. niemiecki eksport wieprzowiny wzrósł w skali roku o 1% do ok. 1,3 mln ton. Wywóz do innych państw członkowskich UE wyniósł ok. 1 mln ton i był o 3% niższy niż w trzech kwartałach 2014 r., spadła głównie sprzedaż do Włoch, wzrosła natomiast do Polski i Holandii. Pomimo obniżenia wysyłek, Włochy pozostały największym odbiorcą wieprzowiny z Niemiec (21% całkowitego eksportu). Dla zrekompensowania spadku wywozu do UE, zwiększono o jedną czwartą (do ok. 250 tys. ton) wysyłki do krajów trzecich, głównie do Chin, gdzie trafiło ponad dwukrotnie więcej niemieckiej wieprzowiny niż rok wcześniej. Zanotowano również 10% wzrost wywozu do Korei Płd. Zgodnie z tegoroczną tendencją spadkową cen na rynku unijnym, wartość eksportu wieprzowiny z Niemiec w omawianym okresie br. obniżyła się o 6% w skali roku do 2,6 mld EUR.
Niemiecki handel wieprzowiną (tys. ton)
Eksport
I-IX 2013 I-IX 2014 I-IX 2015 % zmiana
UE 1050,1 1084,0 1049,8 -3%
Włochy 246,7 278,6 270,2 -3%
Polska 134,3 126,3 131,0 4%
Holandia 129,1 117,5 121,8 4%
poza UE 239,2 198,6 249,2 25%
Chiny 60,5 53,0 112,1 112%
Korea Płd. 21,0 45,2 49,5 10%
Rosja 68,2 4,0 0,0 -100%
Ogółem 1289,3 1282,5 1299,0 1%
Import
Dania 241,7 255,3 253,5 -1%
Belgia 263,2 259,0 223,3 -14%
Ogółem 735,9 756,9 691,6 -9%
Źródło: Destatis, GTIS
Niemiecki import wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach br. był o 9% niższy niż przed rokiem i wyniósł ok. 692 tys. ton. Zakupy w Danii, która była największym dostawcą, obniżyły się o 1%, spadł również znacznie przywóz z Belgii (-14%) i Holandii (-10%). Niższe niż rok temu były dostawy żywca wieprzowego do Niemiec (-9% do 10,5 mln szt.), głównie warchlaków i tuczników z Holandii, Danii i Belgii. Spadł również eksport żywych świń z Niemiec.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 03.12.15