Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Bilans soi w UE w sezonie 2015/16

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2014/15 produkcja soi była na poziomie około 1,85 mln ton, co oznacza 23% wzrost wobec poprzedniego. W ciągu ostatnich 7 lat produkcja tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoiła się, a zbiory w br. mogą wzrosnąć do 2,1 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy (w br. może osiągnąć 1-1,1 mln ton wobec 933 tys. ton), Rumunia (w br. może osiągnąć 230 tys. ton) oraz Francja (250 tys. ton). Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza ją do dużego importu. Wbrew rosnącej produkcji w bieżącym sezonie import soi może osiągnąć 14 mln ton (+2,4%), a Unia pozostanie drugim importerem na świecie. Kolejny sezon 2015/16 może się zmniejszyć do 13,5 mln ton m. in. dzięki wysokim zapasom 1,2-1,3 mln ton, które przewiduje się na koniec sierpnia br. W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom około 14 mln ton, a ten przyrost wynika z przewidywanego wzrostu przerobu w Niemczech, Włoszech oraz Hiszpanii.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World 

Bieżący numer

Sklepik internetowy