Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Ceny mięsa w UE i na rynku światowym w lutym 2015 r.

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w lutym 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-11,9%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w lutym 2015 r. w stosunku do stycznia br. o 4,8%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1363,30 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1277,30 EUR/t (1449,70 USD/t). W lutym 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z lutego 2014 r. o 19%, natomiast w stosunku do ceny ze stycznia 2015 r. spadła o 13%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 7% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W lutym 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3829,40 EUR/t, tj. była o 0,5% wyższa niż w lutym 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w lutym br. była o 1,4% wyższa niż w styczniu 2015 r. W lutym 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4076,60 EUR/t (4626,90 USD/t), tj. była o 10,3 % wyższa niż rok wcześniej, ale jednocześnie o 9,3% niższa w stosunku do ceny ze stycznia 2015 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -6%. Ponadto w lutym 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1863,30 EUR/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2209,90 EUR/t (2508,20 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 3,5%, natomiast miesięcznym zwiększyła się o 0,4%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 8,9%, natomiast m/m zniżkowała o 0,3%.

                                   ceny UE-28                            ceny świat

                        EUR/t             r/r [%] m/m [%]          USD/t             EUR/t             r/r [%] m/m [%]

wołowina        3829,4             0,5%    1,4%               4626,9             4076,6             10,3% -9,3%

wieprzowina   1363,4             -11,9%            4,8%               1449,7             1277,3             -19,0%            -13,0%

drób                1863,3             -3,5% 0,4%               2508,2             2209,9             8,9%    -0,3%

Źródło: Komisja Europejska

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Bieżący numer

Sklepik internetowy