Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Krótkoterminowa prognoza produkcji wieprzowiny w UE

W dn. 9 marca br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. W 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się w stosunku do niskiego poziomu z 2013 r., wzrastając w skali roku o 1,5% do 22,7 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz oraz wzrost produktywności. Z grona państw „starej” UE-15, wyższy poziom wytwarzania zanotowano m.in. w Holandii (+5,3%), Hiszpanii (+3,7%), Portugalii (+4,1%), Wielkiej Brytanii (+3,5%), niższy natomiast w Niemczech (-0,8%) i we Włoszech (-2%), a we Francji i Danii stabilny. W Polsce produkcja wzrosła bardzo wyraźnie (+9%), pomimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 r. Wzrosty zanotowano również na Węgrzech i w Rumunii (+10%), co w sumie wpłynęło na zwiększenie produkcji netto w krajach „nowej” UE-13 o 5,4% do ok. 3,5 mln ton. Unijna populacja trzody chlewnej zmniejszała się sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2014 r. wskazują jednak na wzrost liczebności stada ogółem w UE wobec 2013 r. o 1,2%. Unijne pogłowie loch hodowlanych zwiększyło się o 0,4%, głównie dzięki wzrostom w Hiszpanii (+4,7%) i Holandii (+1%), podczas gdy w Polsce nie zmieniło się. Najbardziej dynamicznie wzrosła liczba prosiąt w UE (+2,4%), głównie w Hiszpanii (+12%), Portugalii (+7%), Holandii (+4%) i Danii (+3%). Pomimo obecnie niskich cen wieprzowiny, wyższe pogłowie trzody chlewnej i zwiększona produktywność loch dzięki wprowadzeniu przepisów z zakresu dobrostanu, powinny wpłynąć na dalszą odbudowę unijnej produkcji w kolejnych dwóch latach do ok. 23 mln ton. Ze względu na rosyjski zakaz importu unijnej wieprzowiny wprowadzony w lutym 2014 r., eksport tego gatunku mięsa (wraz ze smalcem, bez podrobów) z UE w ubiegłym roku obniżył się o ok. 13% do 1,9 mln ton, pomimo starań o zdobycie alternatywnych rynków zbytu. Z uwagi na wprowadzone restrykcje, w 2014 r. Rosja miała tylko 3% udział w unijnym eksporcie wieprzowiny wobec 33% w 2013 r. Wysokie zapotrzebowanie krajów azjatyckich, szczególnie Japonii (345 tys. ton), Korei Płd. (199 tys. ton), Hongkongu (125 tys. ton) oraz Filipin (122 tys. ton), nie zdołało w pełni zrekompensować utraty rynku rosyjskiego. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę eksportu unijnej wieprzowiny odpowiednio o 5% i 6% do ok. 2,1 mln ton. Sprzyjać temu będą prognozy zwiększenia poziomu produkcji oraz wysokiego popytu ze strony Azji.

 

Bilans wieprzowiny w UE (mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy)

                                   2012            2013          2014-S        2015-P         zmiana 15/14         2016-P          zmiana 16/15

Produkcja brutto          22,554          22,385       22,717         23,000           1,2%                    23,074             0,3%

Import mięsa               0,019           0,016          0,015           0,015            0,0%                     0,015              0,0%

Eksport mięsa             2,154           2,201          1,921          2,017             5,0%                     2,138              6,0%

Spożycie                   20,384           20,173           20,775           20,961           0,9%               20,915           -0,2%

Spożycie/mieszk. w kg       31,4    31,0    31,8    32,0    0,6%               31,9    -0,3%

Źródło: Komisja Europejska, marzec 2015 r.; S-szacunek, P-prognoza

 

Pomimo stopniowego wzrostu spożycia wieprzowiny w UE, znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym spowodowały spadek cen tego gatunku mięsa w 2014 r. poniżej średniej pięcioletniej do poziomu 133 EUR/100 kg w ostatnim tygodniu roku. W dn. 25 lutego 2015 r. Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. KE „Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy” – Winter 2015

Bieżący numer

Sklepik internetowy