Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Chiny rozpoczynają wysyłki wieprzowiny do Rosji

Po 10 latach przerwy Chiny wznowiły wysyłki wieprzowiny do Rosji. Około 800 ton mięsa jest już w drodze na rynek rosyjski. Rosja wprowadziła restrykcje wobec chińskiej wieprzowiny w 2004 r. z uwagi na zagrożenie pryszczycą. Rosyjskie władze weterynaryjne zadecydowały o udzieleniu zezwolenia na import z Państwa Środka pod koniec sierpnia br. Miało to na celu uzupełnienie luki podażowej, która wystąpiła po wprowadzeniu zakazu importu różnych artykułów spożywczych (w tym również wieprzowiny) z UE, USA, Kanady, Norwegii i Australii. Oprócz Chin zgodę na import wieprzowiny na rynek rosyjski uzyskały również Brazylia i Mongolia. Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny. Kraj ten jest także jednym z większych importerów netto tego gatunku mięsa. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że produkcja wieprzowiny w Chinach w 2014 r. wyniesie 56,7 mln ton – o 2,3% więcej niż przed rokiem. Przy zakładanym poziomie spożycia 57,6 mln ton oraz importu 1,5 mln ton, około 560 tys. ton będzie mogło zostać wyeksportowane – o 27% więcej niż przed rokiem.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 16.10.14, FAO Food Outlook, październik 2014 r.

Bieżący numer

Sklepik internetowy