Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Dr Piotr Kołodziejczyk

PZHiPTCh POLSUS

 

Probiotyki w roli lekarstw, czyli bogate życie wewnętrzne świń

 

Nie każdy wie, że w przewodzie pokarmowym zwierząt występuje ponad 200 różnych rodzajów bakterii. Nie wszystkie są pozytywne, ale w naszym interesie jest, aby tych dobrych było jak najwięcej. Dzięki nim właśnie trzoda chlewna lepiej trawi pasze, wchłania składniki pokarmowe, przyrasta i jest po prostu zdrowsza i silniejsza.

 

Znamy już negatywne działanie i wpływ drobnoustrojów na przeżywalność i zdrowie zwierząt, w tym trzody chlewnej utrzymywanej w warunkach intensywnej produkcji. Jednak wciąż narastające zapotrzebowanie na pożywienie i mięso obliguje do ciągłej intensyfikacji produkcji. Obniżanie kosztów jednostkowych jest niemal nierozerwalnie związane ze zwiększaniem skali produkcji. Rosnąca skala produkcji pozwala na zwiększanie zysków jednostkowych przy utrzymywaniu kosztów stałych. Zależność ta doskonale widoczna jest w produkcji drobiu, chociaż nierzadko obserwujemy ją również w nowoczesnej produkcji trzody chlewnej. Intensywna produkcja generuje również powstawanie oraz wdrażanie różnego rodzaju produktów i systemów wspomagających procesy życiowe zwierząt. Są to między innymi dodatki paszowe, promotory czy szczepionki, których zadaniem jest ograniczenie negatywnego wpływu drobnoustrojów na produkcję i jej wyniki…

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy