EKONOMIA I ORGANIZACJA
|
|
1
|
Ekologiczne świnie – alternatywny kierunek produkcji czy moda
|
M. Kozera
|
2
|
Opłacalność produkcji świń Część 2. Produkcja tuczników
|
R. Eckert
|
3
|
Cztery kroki do sukcesu
|
|
4
|
Ponad 30 prosiąt odsadzonych od jednej lochy w roku w duńskiej chlewni
|
A. Konarkowski
|
5
|
Odsadzając prosięta w sobotę, unikniesz wyproszeń w weekend
|
A. Waźbiński
|
6
|
Efektywność produkcji rolników należących do grupy producenckiej
|
D. Knecht, P. Zelek
|
HODOWLA
|
|
7
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
8
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
9
|
Przyżyciowe czynniki kształtujące jakość mięsa i tłuszczu
|
P. Janiszewski, A. Borys
|
ROZRÓD
|
|
10
|
Potencjalna płodność loszek zależy od stanu rozwoju narządów rozrodczych, co następuje w określonym wieku
|
B. Szostak J. Sarzyńska
|
WYWIAD
|
|
11
|
Duńsko – polska współpraca
|
A. Hagemann
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
12
|
Wzrost zainteresowania sektorem trzodowym w Albanii – tłum. z Pig International
|
D. Korytowska
|
ŻYWIENIE
|
|
13
|
Efektywność preparatu FORMI w żywieniu prosiąt
|
M. Kamyczek
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
14
|
„Nowoczesne aspekty żywienia trzody chlewnej”
|
|
ŻYWIENIE
|
|
15
|
Wapń w żywieniu świń
|
K. Lipiński
|
16
|
Nanotechnologia – technologia XXI wieku w zwalczaniu mikotoksyn
|
A. Traczykowski
|
WYWIAD
|
|
17
|
NEOROL: Nowy zakład – nowe możliwości
|
|
WYSTAWY
|
|
18
|
EuroTier 2006
|
G. Zając
|
REPORTAŻ
|
|
19
|
Systemy produkcji pasz na fermie w połączeniu z żywieniem paszą płynną – przykłady rozwiązań stosowanych w małych fermach – tłum. z Porc Magazine
|
D. Le Bas
|
TECHNIKA
|
|
20
|
Postępy techniki w metodach dozowania surowców paszowych
|
Zb. Domagalski
|
21
|
Kotły grzewcze małej mocy na paliwa stałe
|
R. Pleskot
|
22
|
Kominowe systemy wymiany powietrza – cz. II
|
R. Hübner
|
WETERYNARIA
|
|
23
|
Pozorna śmierć noworodka, przyczyny i zapobieganie
|
K. Kotowski
|
24
|
Bezpośrednia diagnostyka czynników zakaźnych chorób układu oddechowego oparta na przyżyciowym pobieraniu materiału
|
A. Jabłoński, M. Fabisiak
|
25
|
Zastosowanie preparatu „Kani-stop” w ograniczaniu występowania kanibalizmu
|
M. Samborek
|
WYWIAD
|
|
26
|
Duży specjalista z małej wioski – wywiad z lek.wet. G. Palczewskim
|
|
WETERYNARIA
|
|
27
|
Jak postrzegają sprawy produkcji świń najlepsi? Notatki ze spotkania lekarzy weterynarii i producentów trzody chlewnej – Puławy, czerwiec 2006 cz. II
|
Z. Pejsak
|