KONKURS-PLEBISCYT
|
|
1
|
Nominowani do IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu-Plebiscytu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej 2006 roku
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
2
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
3
|
Mięsa pełna aromatu
|
R. Chojnacka
|
EKONOMIA
|
|
4
|
Nowe „stare” problemy rynku trzody w Polsce
|
M. Kozera
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
5
|
Świniopas
|
C. Klocek
|
Z ZAGRANICY
|
|
6
|
Zmiany w europejskiej produkcji trzody
|
A. Waźbiński
|
HODOWLA
|
|
7
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
8
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
9
|
Przyżyciowa ocena knurów i loszek w fermach hodowlanych w roku 2006 – rasy ojcowskie
|
M. Szyndler-Nędza, G. Żak
|
10
|
Stare rasy świń w Europie – Crna Slavonska
|
K. Szulc
|
WYSTAWY
|
|
11
|
Pomorska Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych Lubań 2 – 3 czerwca 2007 r.
|
M. Gwizdała
|
12
|
VIII Regionalna Kujawsko – Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych MINIKOWO – 2007
|
J. Krauze, M. Mońko
|
13
|
Lubelscy hodowcy trzody chlewnej na XXI Wystawie Zwierząt, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie
|
M. Gamoń, Z. Bajda
|
14
|
Wystawa Zwierząt Hodowlanych w ŁODR w Bratoszewicach
|
C. Płuciennik
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
15
|
Produkcja bezpiecznej żywności - Międzynarodowa Konferencja Naukowa w Kownie
|
P. Gajewczyk
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
16
|
Próba określenia zawartości mięsa w boczku z wykorzystaniem równań regresji
|
G. Żak, M. Tyra
|
17
|
Wpływ oksysteroli na jakość mięsa wieprzowego i jego przetworów
|
M. Pieszka, A. Janik
|
18
|
Intensywna produkcja wysokowartościowego surowca wieprzowego o cechach prozdrowotnych z wykorzystaniem tuczników F2 ras krajowych
|
Z. Tratwal
|
ŻYWIENIE
|
|
19
|
Nowe technologie w żywieniu prosiąt
|
P.Wilcock
|
20
|
Produkty wczesnego wspomagania wzrostu prosiąt (D. Korytowska - tłum. z Pig International)
|
I. Mavromichalis
|
21
|
Żywienie prosiąt i tuczników z uwzględnieniem nowych norm DLG (2006)
|
E. Grela
|
22
|
Intensywny tucz świń wymaga nowoczesnych mieszanek – JANRA (art. promocyjny)
|
|
23
|
Rola włókna w żywieniu loch prośnych
|
B. Fuchs, A. Zaleska
|
24
|
Rola witaminy C w odchowie prosiąt
|
A. Sosnowska, D. Stępień-Poleszak
|
25
|
Preparaty mlekozastępcze w odchowie prosiąt ssących
|
A. Rekiel
|
26
|
Torf w produkcji świń korzyści i niebezpieczeństwa
|
A. Konarkowski
|
27
|
Możliwość wykorzystania suszonych wytłoków jabłkowych w żywieniu loch
|
M. Pieszka, A. Janik
|
28
|
Znaczenie dodatków probiotycznych w żywieniu prosiąt - cz. I
|
K. Lipiński
|
29
|
Aromex ME Plus – fitogeniczna alternatywa żywienia trzody chlewnej
|
K. Holub
|
REPORTAŻ
|
|
30
|
W gospodarstwie nieopodal Krakowa
|
M. Gasiński
|
31
|
BASF Polska w Łódzkiem
|
|
32
|
Kontynuacja rodzinnych tradycji hodowlanych
|
G. Zając
|
33
|
Czy budowa chlewni się opłaca
|
C. Mirczewska
|
34
|
Zamgławianie w chlewni ma wiele funkcji
|
D. Le Bas
|
TECHNIKA
|
|
35
|
Modernizacja chlewni utrzymujących stada hodowlane
|
R. Eckert
|
36
|
Dozowniki płynnych preparatów
|
Zb. Domagalski
|
37
|
Dozownik śrubowy do równoczesnego zadawania paszy standardowej jak i małych ilości dodatków paszowych
|
A. Dullin,
J. Karłowski
|
38
|
Przykład realizacyjny chlewni z sektorami tuczu wstępnego i końcowego na około 1440 sztuk zwierząt
|
R. Hübner
|
WETERYNARIA
|
|
39
|
Pasze lecznicze w świetle nowych przepisów
|
K. Sieradzki
|
40
|
Najnowsze dane o chorobach wywoływanych przez cirkowirusy świń
|
Z. Pejsak
|
41
|
Przyczyny usuwania loch ze stada
|
M. Fabisiak, A. Jabłoński
|
42
|
Pasożytnicze nicienie przewodu pokarmowego świń
|
A. Balicka-Ramisz, M. Wieczorek-Dąbrowska
|
43
|
Tulatromycyna – nowe możliwości zapobiegania chorobom układu oddechowego świń
|
M. Klockiewicz
|
DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEK. WETERYNARII
|
|
44
|
Satelitarne seminarium Intervet w ramach 5-go Międzynarodowego Sympozjum o „Nowo i Ponownie Pojawiających się Chorobach Świń” (Kraków, 24-27.06.2007)
|
M. Truszczyński
|