KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Dania pachnące grzybami
|
R. Chojnacka
|
KONKURS – PLEBISCYT
|
|
13
|
Prezentujemy nominowanych w V Edycji Ogólnopolskiego Konkursu – Plebiscytu na „Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej Roku 2008”
|
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
15
|
Nieco optymizmu na rynku trzody?
|
A. Waźbiński
|
18
|
Na światowym rynku mięsa wieprzowego zachodzą duże zmiany
|
R. Eckert
|
EKONOMIA
|
|
22
|
Ceny skupu świń i sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce w latach 2007-2008
|
A. Konarkowski
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
26
|
Remont stada loch poprzez zakup loszek a wychów własny
|
J. Kulisiewicz
|
30
|
Ocena kondycji u loch
|
A. Rekiel
|
HODOWLA
|
|
34
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
36
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
39
|
Stare rasy świń w Europie – maatiaissika
|
K. Szulc
|
DOBROSTAN
|
|
42
|
Jak zmniejszyć stres u prosiąt
|
R. Szulc
|
WYSTAWY
|
|
45
|
IX Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych - Minikowo 2008
|
S. Czerwińska
|
48
|
Wystawa Zwierząt Hodowlanych Sielinko 2008
|
Z. Borczykowski
|
50
|
W dniach 5 - 6 lipca 2008 r. Sitno k. Zamościa rolniczą stolicą regionu
|
B. Baryluk, Z. Bajda
|
53
|
Targi w sercu Polski
|
C. Płuciennik
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
54
|
Świat oczami świni
|
C. Klocek
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
56
|
Systemy rozliczeń z dostawcą żywca wieprzowego stosowane w krajowym przemyśle mięsnym
|
D. Lisiak, K. Borzuta
|
61
|
Wpływ genotypu tucznika oraz pory roku na cechy fizykochemiczne mięśnia najdłuższego grzbietu (schabu)
|
P. Gajewczyk
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
63
|
LXXIII Zjazd PTZ w Lublinie
|
J. Falkowski, A. Stasiak
|
ŻYWIENIE
|
|
70
|
Pszenżyto i żyto w żywieniu świń
|
A. Frankiewicz
|
74
|
Gliceryna (glicerol) może zastępować tłuszcz w paszy dla świń
|
L. Buraczewska
|
78
|
Lucerna i jej produkty w żywieniu świń
|
E. Grela
|
86
|
Żywienie jako czynnik ograniczający zakażenie żywności bakteriami Salmonella
|
K. Lipiński
|
92
|
Wyniki terenowe zastosowania mikroorganizmów probiotycznych w ograniczeniu schorzeń układu pokarmowego świń
|
M.Porowski
|
97
|
Czy współczesne świnie otrzymują wystarczającą ilość żelaza? - tłum. z Pig International - D.Korytowska
|
P. Best
|
REPORTAŻ
|
|
73
|
Efektywność, tradycja, stabilność czyli Polfamixy w świętokrzyskiej Nidzie
|
|
100
|
Produkcja prosiąt we współpracy z zakładami mięsnymi
|
G. Zając
|
104
|
Ferma trzody chlewnej w Pisarach
|
M. Gasiński
|
TECHNIKA
|
|
108:p>
|
Wentylatory jako element wentylacji mechanicznej
|
Zb. Domagalski
|
114
|
Jak wykonać ciepłą posadzkę dla świń?
|
R. Pleskot
|
119
|
Zbiorniki do przechowywania odchodów z chlewni
|
E. Mulica, E. Hutnik
|
123
|
Przykłady realizacyjne – nowy obiekt chlewni na 56 loch w cyklu zamkniętym usytuowany na nowej, niezabudowanej działce
|
R. Hübner
|
127
|
Poszanowanie energii elektrycznej w gospodarstwie rolniczym
|
A. Warmiak
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
129
|
Możliwości ograniczenia emisji odorów oraz innych szkodliwych gazów powstających w fermach trzody chlewnej
|
R. Kołacz
|
137
|
Rola dezynfekcji w hodowli i produkcji trzody chlewnej
|
A. Skoracki
|
WETERYNARIA
|
|
143
|
Skutki zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS) w stadzie świń. Część IV. Ekonomiczna efektywność tuczu
|
B. Galiński, A. Rekiel
|
147
|
Uczymy się patologii – przewód pokarmowy cz.II
|
A. Szczotka, M. Fabisiak
|
151
|
Jak ograniczyć zagrożenie infekcją Lawsonia intracellularis (ileitis)
|
K. Sieradzki
|
154
|
Integracja szansą na sukces produkcji trzody chlewnej
|
Z. Pejsak
|
157
|
Choroba obrzękowa
|
Z. Gliński, K. Kostro
|