KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Bigos dobry w święta i po świętach
|
R. Chojnacka
|
EKONOMIA
|
|
14
|
Opłacalność tuczu świń
|
A. Konarkowski
|
HODOWLA
|
|
18
|
50-lecie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS
|
T. Blicharski
|
21
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
23
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
26
|
Stare rasy świń w Europie – mora romagnola
|
K. Szulc
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
30
|
Polnet zorganizował kolejny Zjazd Hodowców Trzody Chlewnej na Ukrainie
|
|
62
|
To idzie nowoczesność
|
|
90
|
Cirkowiroza – problem jak najbardziej aktualny
|
|
ROZRÓD
|
|
34
|
Knur połową stada cz. 1
|
M. Gasiński
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
38
|
Problemy z wykorzystaniem poubojowej oceny tusz w doskonaleniu produkcji tuczników
|
R. Eckert
|
42
|
Zmiany wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w I półroczu lat 2003-2008
|
D. Lisiak, K. Borzuta
|
ŻYWIENIE
|
|
44
|
Nowy surowiec paszowy dla świń
|
G. Obara
|
46
|
Wykorzystanie suszonego wywaru kukurydzianego w żywieniu świń
|
A. Potkański i wsp.
|
52
|
Serwatka w żywieniu świń
|
K. Lipiński
|
REPORTAŻ
|
|
64
|
Duża ferma loch i tuczarnia jako wspólna własność - błędy i program naprawczy tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska
|
D. Le Bas
|
69
|
Nowa chlewnia w Szpakowie
|
|
TECHNIKA
|
|
70
|
Przykład modelowej rewitalizacji fermy trzody chlewnej cz. 1
|
R. Hübner
|
75
|
Jakie powinno być oświetlenie w chlewni?
|
R. Szulc
|
79
|
Ściany i wygrodzenia w chlewni
|
J. Rudowicz-Nawrocka
|
83
|
Jak zmniejszyć koszty związane z gnojowicą tłum. z Pig International
|
M. McKeon
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
86
|
Rozkruszki występujące w paszach i ich szkodliwość
|
S. Ignatowicz
|
90
|
Cirkowiroza – problem jak najbardziej aktualny
|
|
WETERYNARIA
|
|
92
|
Kolibakterioza prosiąt ssących cz. 3
|
M. Fabisiak, A. Szczotka
|
96
|
Ważne praktyczne dane zaprezentowane na ostatnim światowym kongresie specjalistów ds. chorób świń. Część 3
|
Z. Pejsak
|
100
|
Pasze lecznicze w produkcji trzody chlewnej, problemy i kontrowersje
|
P. Kołodziejczyk
|
102
|
Nowi specjaliści chorób trzody chlewnej
|
|
104
|
Czy stosować Piglobin w odchowie prosiąt?
|
A. Kamiński, A. Rekiel
|