5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Paszteciki w kilku odslonach
|
R. Chojnacka
|
EKONOMIA
|
|
13
|
Aktualne uwarunkowania ekonomiczne produkcji świń
|
T. Blicharski, A. Hammermeister
|
18
|
Poprawiamy wyniki produkcji tuczników – od czego zacząć?
|
A. Konarkowski
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
21
|
Cieszą dobre zbiory, ale...
|
A. Waźbiński
|
HODOWLA
|
|
22
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
26
|
Stare rasy świń w Europie – mora romagnola
|
K. Szulc
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
28
|
Etykietowanie, znakowanie, systemy jakości, ścieżki produkcji itd...
|
T. Blicharski, A. Hammermeister
|
ROZRÓD
|
|
34
|
Knur połową stada cz. 2
|
M. Gasiński
|
36
|
ZE ŚWIATA
|
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
40
|
GMO – Wiedza bez stresu
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
42
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
ŻYWIENIE
|
|
44
|
Rola enzymów paszowych w żywieniu świń cz. 1
|
K. Lipiński
|
48
|
Praktyczne zastosowanie chelatów aminokwasowych i glicynowych Cu, Zn, Mn i Fe w żywieniu trzody chle
|
B. Fuchs, A. Szuba-Trznadel
|
REPORTAŻ
|
|
53
|
Własna masarnia sposobem na opłacalną produkcję trzody
|
G. Zając
|
TECHNIKA
|
|
56
|
Przykład modelowej rewitalizacji fermy trzody chlewnej cz. 2
|
R. Hübner
|
61
|
Najważniejsze cechy mikroklimatu
|
R. Szulc
|
67
|
Sterowniki ułatwiają życie hodowcy cz. 1
|
Z. Domagalski
|
DOBROSTAN
|
|
73
|
Wymagania w zakresie minimalnych warunków utrzymania trzody chlewnej
|
M. Tatka
|
77
|
Czy zapewnienie dobrostanu zwierzętom na fermie jest opłacalne? - tłum. z Pig International
|
P. Best
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
79
|
Zwalczanie rozkruszków
|
S. Ignatowicz
|
WETERYNARIA
|
|
81
|
Uczymy się patologii – przewód pokarmowy cz. 4
|
A. Szczotka, M. Fabisiak
|
85
|
Wyniki pierwszego etapu zwalczania choroby Aujeszkyego na przykładzie powiatu z południowej Wielkopolski
|
K. Przywara, A. Rząsa
|
88
|
Możliwości rozprzestrzeniania chorób zakaźnych świń drogą powietrzną
|
Z. Pejsak
|
DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEKARZY WETERYNARII
|
|
II
|
Możliwości rozprzestrzeniania chorób zakaźnych świń drogą powietrzną>
|
Z.Gliński, K.Kostro
|
|
|
|
|