5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
41
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
68
|
ZE ŚWIATA
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
11
|
Domowy gyros
|
R. Chojnacka
|
KONKURS
|
|
12
|
Prezentujemy Laureatów Ogólnopolskiego Konkursu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej Roku, VII edycja 2010 r.
|
|
EKONOMIA
|
|
20
|
Dobra czy zła Wspólna Polityka Rolna cz. 1
|
M. Kozera
|
23
|
Wyższe koszty produkcji trzody chlewnej zagrożeniem dla jej rentowności tłum. z Pig International
|
P. Best
|
WYWIAD
|
|
26
|
Rozwijamy ofertę dla hodowców
|
|
WYDARZENIA
|
|
28
|
Jubileusz Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej w Poznaniu
|
J. Klaba
|
HODOWLA
|
|
29
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
32
|
Stare rasy świń w Europie – Oxford Sandy and Black
|
K. Szulc
|
ROZRÓD
|
|
34
|
Biotechnologiczne metody doskonalenia rozrodu świń
|
M. Gasiński
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
37
|
Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w latach 2003-2010
|
D. Lisiak, K. Borzuta
|
ŻYWIENIE
|
|
42
|
Kwasy organiczne i olejki eteryczne w dietach dla prosiąt odsadzonych
|
R. Manini, I. Jagielska
|
46
|
Wymagania w stosunku do pasz dla prosiąt ciągle aktualne
|
A. Konarkowski
|
50
|
Zadbajmy o lochy karmiące
|
M. Soszka
|
54
|
Aminokwasy w żywieniu świń - izoleucyna
|
K. Lipiński
|
58
|
Bacillus subtilis bakteria z ciekawą przeszłością i przyszłością
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
TECHNIKA
|
|
61
|
Mikroklimat sterowany komputerowo – jeszcze chlewnia czy już laboratorium?
|
R. Szulc
|
70
|
Obiekty do przechowywania zbóż
|
Z. Domagalski
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
75
|
Dezynfekcja systemu wodnego
|
K. Sieradzki
|
79
|
Niechemiczne metody zwalczania much w chlewniach
|
S. Ignatowicz
|
WETERYNARIA
|
|
84
|
Repetytorium z antybiotykoterapii cz. 3
|
M. Pomorska-Mól
|
87
|
Biegunki prosiąt, warchlaków i tuczników – przyczyny i zwalczanie cz. 2
|
Z. Pejsak
|
Dodatkowe artykuły dla lekarzy wet.
|
|
92
|
Markery genetyczne związane z odpornością świń na choroby
|
|