Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik

larwicyd

cenyrolnicze

 zuromin


polnet

Mariusz Soszka

Doradca żywieniowy, Ostrówek

 

Zakwaszacze

 

Wśród licznych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu świń i drobiu obecnie najpowszechniej wykorzystywane są zakwaszacze. Wykazują one swoje działanie w szerokim zakresie m.in. obniżają pH treści pokarmowej, wpływają na poprawę strawności składników pokarmowych, poprawiają smak mieszanki, stymulują rozwój przewodu pokarmowego, działają regulująco na mikroflorę w nim bytującą oraz zapewniają efektywną konserwację pasz, zabezpieczając ją przed nadmiernym namnażaniem niekorzystnej mikroflory.

 

Zakwaszacze stanowią specyficzne dodatki paszowe, w skład których wchodzą pojedyncze kwasy organiczne albo nieorganiczne lub, co ma miejsce częściej, mieszaniny kwasów naniesione na nośnik stały mineralny (np. glinokrzemiany, krzemionka, bentonit) lub organiczny (np. otręby, susz), bądź też nośnik ciekły (np. gliceryna). Substancjami aktywnymi w zakwaszaczach są kwasy. Najczęściej stosowane są krótkołańcuchowe kwasy organiczne (1-6 atomów węgla) oraz kwasy nieorganiczne, a wśród nich kwas propionowy, mrówkowy, mlekowy, cytrynowy, fumarowy, benzoesowy, sorbowy, a także ich sole wapniowe i amonowe. Z kwasów nieorganicznych najczęściej stosowany jest kwas ortofosforowy. Droższe kwasy jak np. winowy, jabłkowy, walerianowy, merkaptanowy jako komponenty zakwaszaczy stosowane są znacznie rzadziej. Również kwasy organiczne średniołańcuchowe (6-12 atomów węgla) z powodu ceny stanowią mniej popularne komponenty zakwaszaczy, jednak w ciągu kilku ostatnich lat zyskują na popularności ze względu na udowodnione właściwości bakteriobójcze.

 

Celowość stosowania zakwaszaczy

Producenci świń doskonale wiedzą, że skarmianie mieszanek paszowych bez udziału zakwaszaczy, szczególnie w przypadku prosiąt, najczęściej kończy się biegunką lub chorobą obrzękową. Z tego względu mieszanki przeznaczone dla tej grupy technologicznej są zazwyczaj wzbogacane o zakwaszacze. Często zdarza się, że zakwaszacze dodawane są również do mieszanek dla loch, szczególnie karmiących, ponieważ w ten prosty sposób można ograniczyć występowanie zespołu MMA. Nie wszyscy producenci jednak zdają sobie sprawę z tego, że zakwaszacze oprócz zabezpieczenia przed biegunką i MMA pełnią również szereg innych, równie istotnych funkcji w organizmie i poza nim, które w znacznym stopniu warunkują efektywność chowu. Z uwagi na szereg korzyści wynikających z ich wykorzystywania w żywieniu wskazanym jest ich stosowanie w szerszym zakresie, również w mieszankach dla pozostałych grup technologicznych świń

Bieżący numer

Sklepik internetowy