Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Ceny mięsa w UE Ina rynku światowym w październiku 2014 r.

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-20,5%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w październiku 2014 r. w stosunku do września br. o 11,1%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1434,90 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1814,90 EUR/t (2300,00 USD/t). W październiku 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 11,1%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 6,3%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 21% niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W październiku 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3602,40 EUR/t, tj. była o 4,0% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w październiku br. była o 0,6% niższa niż we wrześniu 2014 r. We wrześniu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4653,50 EUR/t (5897,40 USD/t), tj. była o 50,2 % wyższa niż przed rokiem, ale jednocześnie o 1,7% niższa w stosunku do ceny z września 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -23%. Ponadto w październiku 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1836,00 EUR/t. Była ona o 7% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1981,30 EUR/t (2510,80 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 4,2%, natomiast miesięcznym spadła o 2,0%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 8,4%, natomiast m/m zwyżkowała o 0,3%.

 

                                   CENY UE-28                                   CENY Świat

                        EUR/t             r/r [%] m/m [%]          USD/t             EUR/t             r/r [%] m/m [%]

wołowina      3602,4           -4,0% -0,6%             5897,4           4653,5           50,2%            -1,7%

wieprzowina             1434,9           -20,5%           -11,1%                       2300,0           1814,9           11,1%             6,3%

drób                1836,0           -4,2% -2,0%             2510,8           1981,3           8,4%   0,3%

Źródło: Komisja Europejska

Bieżący numer

Sklepik internetowy