Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Prognozy FAO światowej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2014 r.

Według raportu FAO z października br., w 2014 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 311,6 mln ton. Wzrost produkcji odnotowany zostanie głównie w krajach rozwijających się (+2,3%), w których obserwowana jest największa zwyżka popytu na mięso. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa wieprzowego (+1,4%) oraz mięsa drobiowego (+1,1%). Wzrosty produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będą skromniejsze, kształtując się na poziomie odpowiednio (+0,8%) oraz (+0,6%). W 2014 r. do światowego handlu trafi łącznie 31,6 mln ton mięsa, tj. o 2,3% więcej niż w 2013 r. Dynamika wzrostu będzie niższa niż w poprzednich latach ze względu na szereg czynników, w tym spadku produkcji u niektórych ważniejszych krajów eksporterów, problemów związanych ze zdrowiem zwierząt oraz nałożonych restrykcji na handel. Handel mięsem wołowym wzrośnie o 3,4%, natomiast wieprzowiną i mięsem drobiowym zwiększy się po 2,1%. W 2014 r. do handlu trafi mniej mięsa owczego i koziego (-1,8%). Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,0% do 309,9 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,8 kg/osobę (spadek o 0,1%). Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych obniży się o 0,2% do poziomu 75,5 kg/osobę, natomiast w krajach rozwijających się zwiększy się o 0,2% do 33,8 kg/osobę.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook, październik 2014 r.

Bieżący numer

Sklepik internetowy