Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

polnet

PROGNOZY USDA DLA RYNKU WIEPRZOWINY NA ŚWIECIE W 2017 R.

Według prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) z kwietnia br., w 2017 r. światowa produkcja wieprzowiny odbuduje się o niespełna 1% do 110,7 mln ton, po nieznacznych spadkach w2015 r. i 2016 r. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują w tym roku zwłaszcza USA,

 

Światowy bilans wieprzowiny (tys. ton)

 

2016-S

2017-P

zmiana %

 

2016-S

2017-P

zmiana %

Produkcja

Eksport

Chiny

52 990

52 750

-0,5%

UE

3 126

3 300

5,6%

UE

23 400

23 450

0,2%

USA

2 374

2 572

8,3%

USA

11 319

11 844

4,6%

Kanada

1 319

1 300

-1,4%

Brazylia

3 700

3 815

3,1%

Brazylia

832

900

8,2%

Rosja

2 870

3 000

4,5%

Chiny

191

175

-8,4%

Świat

109 853

110 727

0,8%

Świat

8 317

8 750

5,2%

Spożycie

Import

Chiny

54 980

54 875

-0,2%

Chiny

2 181

2 300

5,5%

UE

20 286

20 162

-0,6%

Japonia

1 361

1 350

-0,8%

USA

9 477

9 688

2,2%

Meksyk

1 021

1 100

7,7%

Rosja

3 192

3 275

2,6%

Korea Płd.

615

630

2,4%

Brazylia

2 870

2 917

1,6%

USA

495

474

-4,2%

Świat

109 554

110 196

0,6%

Świat

7 973

8 268

3,7%

Źródło: USDA/FAS, kwiecień 2017 r.; S-szacunek, P-prognoza

 

Brazylia i Rosja, co zniweluje nieznaczną obniżkę w Chinach. Kraj ten pozostanie największym na świecie producentem wieprzowiny, jednak wytwórczość spadnie już trzeci rok z rzędu z uwagi na redukcję pogłowia loch spowodowaną nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska. Wzrost amerykańskiej produkcji będzie stanowił ponad połowę globalnej zwyżki, zwiększy się krajowe i eksportowe zapotrzebowanie na wieprzowinę z USA. Wzrośnie również po raz kolejny wytwórczość rosyjskiej wieprzowiny dzięki znacznym inwestycjom w sektorze i obfitej podaży pasz. Brazylia nadal zwiększa pogłowie trzody chlewnej w celu sprostania coraz większemu popytowi zagranicznemu. Krajowe spożycie zacznie się odbudowywać po ubiegłorocznym spadku spowodowanym recesją. Poziom wytwarzania unijnej wieprzowiny wzrośnie w tym roku minimalnie ze względu na utrzymujący się słaby popyt wewnętrzny. USDA prognozuje, że w 2017r. globalny eksport wieprzowiny zwiększy się o kolejne 5% do 8,8 mln ton. Na światowy handel będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin i innych krajów oraz wysoka podaż, która będzie wpływała na spadek cen. Czołowym eksporterem pozostanie UE, kierując wysyłki głównie na rynek chiński. USA zwiększą wywóz o 8% do rekordowego poziomu 2,6 mln ton, zwłaszcza do Meksyku, Korei Płd. i Kolumbii. Na rynku azjatyckim, szczególnie chińskim, Amerykanie będą musieli silnie konkurować z dostawcami z UE. Poziom chińskiego importu i konkurencja wśród czołowych eksporterów (głownie UE, USA i Brazylia) będą miały w tym roku znaczny wpływ na światowy rynek wieprzowiny. W2017r. globalny import wzrośnie prawdopodobnie o ok. 6% do 8,3 mln ton. Największym importerem będą nadal Chiny. Dynamika wzrostu przywozu osłabnie jednak do ok. 5% wobec 112% w 2016 r. Wzrosną także znacznie zakupy wieprzowiny przez Meksyk z uwagi na wysokie zapotrzebowanie ze strony przetwórstwa oraz niższe ceny w USA. Zwiększą przywóz również Korea Płd., Hongkong oraz mniejsi importerzy jak Australia, Kolumbia, Filipiny i Singapur. Japonia, USA i Rosja będą w tym roku jednymi z nielicznych krajów, którzy zmniejszą poziom importu wieprzowiny.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USDA/FAS

Bieżący numer