Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY Z KANADY W III KWARTAŁACH BR.

Kanada jest trzecim co do wielkości eksporterem wieprzowiny na świecie (po UE i USA). W pierwszych trzech kwartałach br. kanadyjski eksport wieprzowiny wzrósł o 9% w skali roku do ok. 704 tys. ton. Wzrost ten jest głównie zasługą potrojenia wywozu na rynek chiński. W drugim kwartale br. Chiny wyprzedziły nawet USA i były największym (pod względem wolumenu) odbiorcą kanadyjskiej wieprzowiny. W trzecim kwartale wysyłki nieco zmniejszyły się, ale nadal były dwukrotnie wyższe niż w tym samym okresie 2015 r. W gronie pozostałych odbiorców, jedynie Japonia i Meksyk zaimportowały więcej kanadyjskiej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na czołowy rynek zbytu – do USA, zmalały o 9%. Eksportowi sprzyjało osłabienie wartości dolara kanadyjskiego wobec amerykańskiego. Oznacza to, że podczas gdy jednostkowa wartość wywozu, nominowana w dolarach kanadyjskich, była o 3% wyższa, wartość wyrażona w walucie amerykańskiej była o 2% niższa. Wartość netto kanadyjskiego eksportu w ciągu pierwszych 9 miesięcy br. wyniosła 2,32 mld CAD i w skali roku wzrosła o 12%. Kanada podpisała niedawno umowę handlową z UE, dzięki której Kanada będzie miała dostęp do większego, bezcłowego kontyngentu importowego UE na wieprzowinę. Ostatnie dane wskazują jednak, że UE nie jest znaczącym rynkiem zbytu dla kanadyjskiej wieprzowiny i nie wiadomo jak szybko dostawy wzrosną. W pierwszych trzech kwartałach br. na rynek unijny trafiło zaledwie 900 ton wieprzowiny z Kanady – o jedną czwartą mniej niż przed rokiem i o 44% mniej niż przed dwoma laty. Z drugiej strony unijny eksport wieprzowiny do Kanady wzrósł o ponad połowę w skali roku do 14,1 tys. ton. Dostawy z USA na rynek kanadyjski były natomiast o 10% niższe i wyniosły 68,6 tys. ton.

 

Eksport wieprzowiny z Kanady (tys. ton)

Kierunek

I-IX 2015

I-IX 2016

% zmiana

USA

259,0

235,7

-9,0%

Chiny

51,8

181,9

251,2%

Japonia

129,3

131,8

1,9%

Meksyk

48,1

53,8

11,9%

UE

1,2

0,9

-25,0%

Ogółem

648,4

703,7

9%

Źródło: Statistics Canada

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. AHDB z dn. 14.11.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy