Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



WZROST IMPORTU WIEPRZOWINY DO JAPONII W III KWARTAŁACH BR.

W pierwszych trzech kwartałach 2016 r. Japonia zaimportowała ok. 641 tys. ton wieprzowiny, o 10% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Wzrost przywozu przyczynił się do odbudowy zapasów z bardzo niskiego poziomu, jaki miał miejsce pod koniec 2015 r. Dynamika wzrostu przywozu w drugim i trzecim kwartale była już jednak niższa niż na początku roku i wyniosła 6%, a pod koniec roku import może być jeszcze niższy. Największymi dostawcami wieprzowiny do Japonii w omawianym okresie była UE i USA. Unijny wywóz wieprzowiny do Japonii wzrósł w ciągu roku o 20% i stanowił 37% całkowitego japońskiego importu wieprzowiny wobec 34% w trzech kwartałach 2015 r. Wysokie dostawy z UE miały zwłaszcza miejsce w pierwszym półroczu br., a największa dynamika wzrostu dotyczyła wywozu z Hiszpanii. Pozostali eksporterzy (głównie USA, Kanada i Meksyk) również zwiększyli wysyłki do Japonii, jednak w mniejszym stopniu niż UE. Wartość sprowadzonej wieprzowiny do Japonii w trzech kwartałach br. wzrosła w mniejszym stopniu niż wolumen – o 7% do 337 mld JPY. Ceny jednostkowe w imporcie, wyrażone w jenach, spadły bowiem w ciągu roku o 3%. Jednak z uwagi na aprecjację jena wobec euro i dolara amerykańskiego w tym okresie, główni eksporterzy zwiększyli ceny eksportowe w swoich walutach. W trzecim kwartale br. średnia wartość jednostkowa eksportu wyrażona w euro i dolarach była o 17% wyższa, pomimo 2% spadku wartości w jenach. W październiku br. narodowy bank japoński podejmował działania w kierunki odwrócenia deflacji, co przyczyniło się do dewaluacji jena. Może to spowodować obniżenie konkurencyjności wieprzowiny eksportowanej na rynek japoński i spadek dynamiki wzrostu wywozu w najbliższych miesiącach. Japonia jest największym na świecie importerem netto wieprzowiny. Według prognoz USDA, w 2016 r. japońska produkcja wieprzowiny powinna wzrosnąć o 2% w skali roku do 1,28 mln ton wraz z odbudową pogłowia prosiąt po dwóch latach spadku z powodu PED. USDA prognozuje, że w 2016 r. Japonia sprowadzi 1,32 mln ton wieprzowiny – o 4% więcej niż w 2015 r.

 

Import wieprzowiny do Japonii (tys. ton)

Kierunek

I-IX 2015

I-IX 2016

% zmiana

UE ogółem

195,7

235,1

20,1%

Dania

79,6

85,8

7,8%

Hiszpania

54,5

68,5

25,7%

USA

195,1

197,9

1,4%

Kanada

121,4

130,7

7,7%

Meksyk

50,4

55,0

9,1%

Pozostali

581,3

641,3

10,3%

Ogółem

581,3

641,3

10%

Źródło: Japońskie Ministerstwo Finansów, GTIS

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite, USDA

Bieżący numer

Sklepik internetowy