Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



FAO – NIEWIELKI WZROST INDEKSU CEN ŻYWNOŚCI; OLEJE TAŃSZE

Według FAO, podstawowy indeks cen żywności w październiku br. ponownie tym razem nieznacznie wzrósł wobec września br. o 0,7% ze 171,4 do 172,6 punktów, co oznacza poziom 9,1% wyższy wobec października 2015 roku. Poza lipcem indeksu rósł od początku bieżącego roku. Wzrosły wszystkie indeksy tzn. zbóż, nabiału oraz cukru, ale oleje i mięso staniały. Wartość indeksu cen olejów dla października br. wyniosła 167,9 punkty, tj. o 2,4% mniej w porównaniu z wrześniem br. wobec 142,6 pkt. w październiku 2015 roku. Zatem po trzech miesiącach spadku i dwóch wzrostu, jego wartość zmniejszyła się głównie na skutek redukcji cen oleju palmowego pod wpływem rosnącej produkcji w Azji Południowo Wschodniej połączonej ze słabym popytem na świecie, co wpływało na wzrost zapasów zwłaszcza w Malezji. Zmiany tego indeksu były ograniczane przez rosnące notowania innych olejów (sojowego, słonecznikowego i rzepakowego).

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO

Bieżący numer

Sklepik internetowy