Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



FAO – WZROST INDEKSU CEN ŻYWNOŚCI DO POZIOMU NAJWYŻSZEGO OD 15 MIESIĘCY, OLEJE PODROŻAŁY

Według FAO, podstawowy indeks cen żywności w sierpniu br. wzrósł wobec lipca br. o 1,9% ze 162,5 do 165,6 punktów, co oznacza poziom prawie 7% wyższy wobec sierpnia 2015 roku. Poziom indeksu znalazł się na najwyższym poziomie od 15 miesięcy tj. maja poprzedniego roku. Wzrosły wszystkie indeksy (dla olejów, nabiału, mięs i cukru) poza zbożami, które były pod presją sezonowej jak i globalnej podaży. Wartość indeksu cen olejów dla sierpnia wyniosła 169,1 punkty, tj. o 7,4% więcej w porównaniu z lipcem br. wobec 134,9 pkt. w sierpniu 2015 roku. Zatem po trzech miesiącach spadku wartości tego indeksu miało miejsce odbicie, głównie na skutek umocnieniem cen oleju palmowego pod wpływem mniejszej produkcji w Malezji oraz kontynuacji niskiego poziomu globalnych zapasów. Zbiegło się to ze wzrostem popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie oraz Unię. Umocniły się również ceny oleju rzepakowego, co odzwierciedlało pogorszenie perspektyw zbiorów rzepaku w UE.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO

Bieżący numer

Sklepik internetowy