Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



PROGNOZY FAO DLA ŚWIATOWEGO RYNKU MIĘSA

Według najnowszego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 1 mln ton lub 0,3%, i wyniesie 320,7 mln ton. Wzrośnie ona (produkcja) przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie zaś w Chinach, Australii oraz w RPA. Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 1,1% do 116,2 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,8% do 68,4 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,7% do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,7% do 116,4 mln ton. Jak prognozują eksperci z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa (9,6% światowej produkcji mięsa), tj. o 2,8% więcej niż przed rokiem. Dynamika tego wzrostu będzie nieco tylko większa niż przed rokiem (+2,7%). W br. do światowego handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost o 4,4%), drobiu (wzrost o 3,5%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 1,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 3,2%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (30,4% udział), wieprzowinę (24,5% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).

 

Światowy bilans rynku mięsa, w tys. ton

produkcja                                                       eksport

2015*  2016**            zmiana %                                2015*  2016**            zmiana %

Chiny              86 782     84 591               -2,5

USA                   6 763   6 977                    3,2

UE                  46 787     47 110               0,7

Brazylia             6 616   7 139                     7,9

USA               43 481     44 760                 2,9

UE                    4 191   4 273                      2,0

Brazylia         26 885     27 613                 2,7

Australia           2 208   2 016                      -8,7

Rosja               9 039     9 229                   2,1

Kanada             1 721   1 806                       4,9

świat ogółem  319 609    320 688             0,3

świat ogółem     29 79830 631                    2,8

 

spożycie                                                         import

2015*  2016**            zmiana %                                2015*  2016**            zmiana %

Chiny              91 049   88 778                -2,5

Chiny                 4 626   4 728                    2,2

UE                  43 91144 176                   0,6

Japonia               3 158   3 236                    2,5

USA               38 93039 927                    2,6

USA                   2 259   2 131                   -5,7

Brazylia          20 33620 538                   1,0

Meksyk              1 992   2 089                   4,9

Rosja               10 12010 290                    1,7

Wietnam             1 725   1 757                   1,9

świat ogółem  319 284   320 047               0,2

świat ogółem      29 21729 908                 2,4

Źródło: FAO Food Outlook *) szacunek, **) prognoza

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook, czerwiec 2016 r.

Bieżący numer

Sklepik internetowy