Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




NIEZNACZNY WZROST ŚWIATOWYCH CEN ŻYWNOŚCI W KWIETNIU BR.

W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z marca wzrósł o 0,7% (1,1 pp.). Był to trzeci miesiąc z rzędu nieznacznego wzrostu cen żywności na świecie. W skali roku indeks FAO był jeszcze o 10% (16,6 pp.) niższy. W kwietniu br. podrożały wobec marca oleje roślinne (+4,1%), zboża (+1,5%) oraz mięso (+0,8% do 146,6 pkt). Obniżyły się natomiast ceny artykułów mleczarskich (-2,2%) i cukru (-1,7%). Utrzymywała się nadal stabilizacja cen wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu. Notowania wołowiny wzrosły, głównie cen eksportowych w Australii, do poziomu najwyższego od października 2015 r. ze względu na ograniczoną podaż i wzrost zapotrzebowania ze strony USA. W sektorze zbóż podwyższyły się zwłaszcza ceny kukurydzy, co zostało spowodowane osłabieniem kursu dolara oraz wzrostem cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost tego zboża.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 05.05.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy