Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



STABILNY INDEKS ŚWIATOWYCH CEN ŻYWNOŚCI FAO W LUTYM BR.

W lutym br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i wobec zmienionego indeksu ze stycznia wzrósł o 0,1% (0,2 pp.). W skali roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% (25,6 pp.) niższe. W lutym br. podrożały wobec stycznia znacząco tylko oleje roślinne (+8%) i minimalnie mięso (+0,7% do 148,2 pkt). Wzrosły ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego obniżyły się. Zwyżka na rynku wieprzowiny była skutkiem unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Wołowina podrożała z uwagi na ograniczoną podaż w Australii i USA. Notowania mięsa owczego spadły już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Ceny drobiu obniżają się natomiast nieprzerwanie od czerwca ubiegłego roku, dzięki redukcji kosztów pasz. Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO potaniały, najbardziej cukier (-6,2%), a w mniejszym stopniu również artykuły mleczarskie (-2,1%) i zboża (-0,6%).

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 03.03.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy