Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet



CHIŃSKIE WŁADZE PODZIELONE W OCENIE STOSOWANIA ZAKAZANYCH SUBSTANCJI PRZEZ PRZEMYSŁ MIĘSNY

Chiński urząd odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności (CFDA - China Food and Drug Administration) stwierdził, iż nadużywanie antybiotyków przez branżę mięsną jest ważnym problemem, który trzeba rozwiązać. CFDA wezwał farmerów oraz przetwórców, aby podjęli stosowne działania w celu zmniejszenia wykorzystania antybiotyków w produkcji. Zgodnie z danymi przedstawionymi przez CFDA, 3,8% przebadanych w 2015 r. próbek zawierało nadmierne ilości zakazanych substancji. Stosowanie ich potwierdzono zarówno na farmach, jak również podczas przechowywania w chłodniach oraz w czasie transportu. W wielu próbkach potwierdzono obecność substancji powodujących szybszy przyrost tkanki mięśniowej u zwierząt. Dla porównania w mniej alarmującym tonie w odniesieniu do stosowania zakazanych substancji przy produkcji mięsa w Państwie Środka wypowiada się chińskie ministerstwo rolnictwa. Pod koniec minionego roku, chińskie ministerstwo rolnictwa dokonało podsumowania podejmowanych przez siebie działań w sprawie monitoringu sektora zwierzęcego pod kontem stosowania zakazanych substancji. Jednym z sukcesów, którym się wówczas chwalono była skuteczna kontrola wykorzystania leków w produkcji zwierzęcej. W 96% próbkach badanych zwierząt ich poziom znajdował się w granicach obowiązujących norm weterynaryjnych. W opinii resortu dowidzi to niewielkiego wykorzystania antybiotyków przez producentów mięsa.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 26.02.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy