Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wg FAO w sierpniu br. kolejny spadek cen żywności na świecie

W sierpniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 155,7 pkt i wobec zmienionego indeksu z lipca br. obniżył się o 5,2% (8,5 pp.). W skali roku żywność potaniała aż o 21,5% (42,6 pp.). Ceny żywności znajdują się obecnie na najniższym poziomie od grudnia 2008 r. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Do czynników wpływających na sierpniową zniżkę należały poza tym spadek cen energii oraz obawy dotyczące spowolnienia gospodarczego w Chinach i jego negatywnego wpływu na światową gospodarkę i rynki finansowe. W sierpniu br. potaniały prawie wszystkie produkty należące do indeksu, oprócz mięsa. Spadły znacząco ceny cukru (-10%), artykułów mleczarskich (-9,1%), olejów roślinnych (-8,6%) oraz zbóż (-7%). Zniżka cen zbóż nastąpiła z uwagi na obfitą podaż pszenicy oraz wyższe od spodziewanych zbiory na półkuli północnej. Obniżyły się również ceny kukurydzy w wyniku poprawy prognoz produkcyjnych w USA oraz przewidywanej wyższej sprzedaży z Brazylii w bieżącym sezonie. Notowania mięsa nieznacznie poszły w sierpniu w górę (+0,1% do 172,9 pkt). Wzrosły nieco ceny światowe mięsa owczego, natomiast pozostałych gatunków mięsa były stabilne. W skali roku mięso potaniało o 18,4%, najbardziej wieprzowina i mięso owcze, a w mniejszym stopniu również drób i wołowina.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 10.09.15

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy