Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




W I połowie 2015 r. Japonia sprowadziła mniej mięsa wieprzowego

W I połowie 2015 r. Japonia sprowadziła 380,2 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 4% mniej niż w analogicznym okresie 2014 r. Redukcja importu może świadczyć o odbudowie rynku po wystąpieniu w tym kraju wirusa świńskiej biegunki (PEDV). Tym niemniej trzeba wziąć pod uwagę, że w 2014 r. import wieprzowiny był wyższy niż normalnie właśnie z powodu tego wirusa, który wpłynął na niższą produkcją na rynku wewnętrznym, i większe uzależnienie się rynku od dostaw mięsa z zagranicy. Pomimo, iż krajowa produkcja wieprzowiny nie odbudowała się całkowicie, zapasy mięsa wzrosły, redukując tym samym potrzeby importu dodatkowych ilości towarów z zagranicy. Warto zauważyć, że poziom importu w I połowie 2015 r. był o 6% wyższy niż w analogicznym okresie 2013 r., co tym samym świadczy o tym, iż wirus świńskiej biegunki nadal oddziałuje na rynek wieprzowiny w Japonii. W I połowie 2015 r. Stany Zjednoczone przejęły od krajów Unii Europejskiej rolę największego dostawy wieprzowiny na rynek japoński, i to pomimo tego, że przywóz mięsa wieprzowego z USA obniżył się o 6%. Import z krajów Wspólnoty spadł bowiem o 12% do 123,5 tys. ton. Dostawy z Danii, największego sprzedawcy wieprzowiny wśród krajów UE, obniżyły się prawie o jedną czwartą do 49,9 tys. ton. Wzrósł za to przywóz z innych państw Wspólnoty, w tym z Hiszpanii o jedną trzecia do 35,1 tys. ton. Dostawy z krajów spoza Unii Europejskiej pozostały na stabilnym poziomie, gdyż spadek importu z USA został zrekompensowany większą sprzedażą z Kanady i Meksyku, odpowiednio o 11% oraz 6%.

 

Japonia - import mięsa wieprzowego (świeżego/mrożonego), w tys. ton

                        I-VI 2013        I-VI 2014        I-VI 2015        I-VI 2015/2014 [%]

ogółem          360,2              397,5              380,2              -4,4

w tym z:

 

UE                  111,5              140,2              123,5              -11,9

Dania            54,9                65,5                49,9                -23,8

Hiszpania     15,4                26,2                35,1                34,0

 

spoza UE      248,7              257,3              256,7              -0,2

USA               141,2              137,1              129,0              -5,9

Kanada         66,8                72,7                80,6                10,9

Meksyk          26,1                32,0                34,1                6,6

Chile              14,2                14,8                10,8                -27,0

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 7.08.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy