Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Chiny importują coraz więcej wieprzowiny z UE

Według danych chińskiego urzędu celnego, w pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6% do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9% do190,8 tys. ton. Wysoki poziom przywozu pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej spadkiem krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń. Największymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23% więcej mięsa i o 27% więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72%. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA Obniżyły się o 21%, a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu. Wartość chińskiego importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale br. była o 8% wyższa ni żrok wcześniej i wyniosła 1,8 mld CNY (ok. 270 mln EUR), a podrobów wieprzowych o 4% wyższa – 2 mld CNY (ok. 300 mln EUR). Wolumen eksportu z Chin wzrósł w skali roku o 6% do 20,3 tys. ton, a największym odbiorcą był Hongkong.

 

Import wieprzowiny do Chin (tys. ton)

                                   I-III 2013            I-III 2014            I-III 2015            % zmiana

Mięso wieprzowe          131,7                142,0                150,3                6%

UE                               88,1                 88,1                 108,6                23%

Niemcy                        30,2                 16,9                 39,0                 131%

Hiszpania                     17,9                 22,8                 26,5                 16%

Dania                           14,5                 15,1                 15,6                 3%

USA                             24,1                 33,2                 26,2                 -21%

Kanada                        15,1                 14,1                 8,9                   -37%

Podroby wieprzowe      217,1                175,3                190,8                9%

UE                               113,1                99,7                 126,7                27%

Niemcy                        27,4                 10,7                 35,4                 231%

Dania                           44,2                 38,0                 33,2                 -13%

USA                             77,1                 53,3                 50,1                 -6%

Kanada                        23,1                 17,1                 9,2                   -46%

Źródło: Chiński urząd celny, GTIS

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 29.04.15

Bieżący numer

Sklepik internetowy