UE – EKSPORT WIEPRZOWINY NADAL ROŚNIE
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 20% i 3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r. Wzrosły również wysyłki świeżego mięsa (+39% do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-50% do 873 ton). Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu mięsa wieprzowego była o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży. Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczących się eksporterów unijnych największą dynamikę wzrostu wywozu wykazały Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, Duńczycy i Francuzi. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w styczniu i lutym br. były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz Filipin, wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Chiny zakupiły o 12% więcej unijnych produktów wieprzowych niż przed rokiem, w tym o 21% więcej mrożonego i schłodzonego mięsa i o 5% więcej smalcu i podrobów. Chiny i Hongkong miały 73% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju w ostatnich 2 latach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była na początku roku już niższa niż w 2016 r., co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W dalszej części 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.
Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)
Kraj pochodzenia
|
I-II 2017
|
I-II 2016
|
% zmiana
|
Niemcy
|
142 974
|
146 513
|
-2,4%
|
Hiszpania
|
136 530
|
102 528
|
33,2%
|
Dania
|
93 651
|
93 927
|
-0,3%
|
Holandia
|
67 989
|
43 663
|
55,7%
|
Francja
|
40 159
|
41 579
|
-3,4%
|
Polska
|
35 832
|
31 036
|
15,5%
|
Wlk. Brytania
|
22 612
|
20 781
|
8,8%
|
Węgry
|
16 843
|
12 504
|
34,7%
|
Belgia
|
16 005
|
15 620
|
2,5%
|
Włochy
|
15 814
|
15 040
|
5,1%
|
Pozostałe kraje
|
40 412
|
39 403
|
2,6%
|
Ogółem
|
628 822
|
562 594
|
11,8%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Eksport sektora wieprzowiny z UE (tys. ton)
Kraj przeznaczenia
|
I-II 2017
|
I-II 2016
|
% zmiana
|
Chiny
|
265 380
|
236 799
|
12,1%
|
Japonia
|
58 386
|
51 543
|
13,3%
|
Hongkong
|
57 266
|
52 381
|
9,3%
|
Korea Płd.
|
45 397
|
30 208
|
50,3%
|
Filipiny
|
34 927
|
36 690
|
-4,8%
|
USA
|
21 226
|
20 075
|
5,7%
|
Australia
|
17 622
|
12 561
|
40,3%
|
Ukraina
|
10 279
|
13 365
|
-23,1%
|
Angola
|
4 410
|
3 353
|
31,5%
|
Czarnogóra
|
3 396
|
3 979
|
-14,6%
|
Rosja
|
970
|
1 160
|
-16,4%
|
Białoruś
|
31
|
39
|
-20,7%
|
Pozostałe kraje
|
109 532
|
100 442
|
9,0%
|
Ogółem
|
628 822
|
562 594
|
11,8%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej