Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

polnet

UE – EKSPORT WIEPRZOWINY NADAL ROŚNIE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 12% więcej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza UE odpowiednio o 20% i 3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r. Wzrosły również wysyłki świeżego mięsa (+39% do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (+8% do 25 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (-50% do 873 ton). Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. wartość wywozu mięsa wieprzowego była o 20% wyższa niż przed rokiem przy 5% zwyżce wolumenu sprzedaży. Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona liczących się eksporterów unijnych największą dynamikę wzrostu wywozu wykazały Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Zmniejszyli sprzedaż nieznacznie Niemcy, Duńczycy i Francuzi. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w styczniu i lutym br. były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz Filipin, wszystkie zanotowały wzrosty zakupów w porównaniu z tym samym okresem 2016 r. Chiny zakupiły o 12% więcej unijnych produktów wieprzowych niż przed rokiem, w tym o 21% więcej mrożonego i schłodzonego mięsa i o 5% więcej smalcu i podrobów. Chiny i Hongkong miały 73% udział w całkowitym wywozie podrobów z UE. Znaczny wzrost sprzedaży na rynek chiński był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju w ostatnich 2 latach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Dynamika wzrostu sprzedaży do Państwa Środka była na początku roku już niższa niż w 2016 r., co odzwierciedlało rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. W dalszej części 2017 r. można się spodziewać dalszego spowolnienia chińskiego importu wieprzowiny ze względu na prognozowaną odbudowę produkcji w drugim półroczu.

 

Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)

Kraj pochodzenia

I-II 2017

I-II 2016

% zmiana

Niemcy

142 974

146 513

-2,4%

Hiszpania

136 530

102 528

33,2%

Dania

93 651

93 927

-0,3%

Holandia

67 989

43 663

55,7%

Francja

40 159

41 579

-3,4%

Polska

35 832

31 036

15,5%

Wlk. Brytania

22 612

20 781

8,8%

Węgry

16 843

12 504

34,7%

Belgia

16 005

15 620

2,5%

Włochy

15 814

15 040

5,1%

Pozostałe kraje

40 412

39 403

2,6%

Ogółem

628 822

562 594

11,8%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Eksport sektora wieprzowiny z UE (tys. ton)

Kraj przeznaczenia

I-II 2017

I-II 2016

% zmiana

Chiny

265 380

236 799

12,1%

Japonia

58 386

51 543

13,3%

Hongkong

57 266

52 381

9,3%

Korea Płd.

45 397

30 208

50,3%

Filipiny

34 927

36 690

-4,8%

USA

21 226

20 075

5,7%

Australia

17 622

12 561

40,3%

Ukraina

10 279

13 365

-23,1%

Angola

4 410

3 353

31,5%

Czarnogóra

3 396

3 979

-14,6%

Rosja

970

1 160

-16,4%

Białoruś

31

39

-20,7%

Pozostałe kraje

109 532

100 442

9,0%

Ogółem

628 822

562 594

11,8%

Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Bieżący numer