|
PROGNOZY KOMISJI DLA UNIJNEGO RYNKU WIEPRZOWINY NA LATA 2017-2018
Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrosła zaledwie o 0,2% w skali roku do 23,3 mln ton, a w 2017 r. obniży się o 0,3% do 23,2 mln ton. Produkcja w roku ubiegłym była jeszcze stymulowana wysokim eksportem unijnej wieprzowiny do Chin oraz znacznym skokiem cen. W pierwszej połowie 2016 r. uboje świń w UE wzrosły o 2%, natomiast w drugim półroczu 2016 r. wystąpił już znaczny spadek, głównie w Belgii (-63 tys. ton), Danii (-33 tys. ton) i Portugalii (-23 tys. ton). Produkcja netto wzrosła najbardziej w Hiszpanii (+204 tys. ton), Włoszech (+48 tys. ton) i Wielkiej Brytanii (+24 tys. ton). Unijne pogłowie trzody chlewnej ogółem w grudniu ubiegłego roku było o 3% niższe niż rok wcześniej. Na tegoroczny spadek produkcji wieprzowiny w UE wpłynąć ma redukcja pogłowia loch i niedobór prosiąt. Pogłowie zarodowe trzody chlewnej w UE w grudniu 2016 r. obniżyło się o 5% w skali roku. Jest to odzwierciedleniem trudnej sytuacji producentów z początku ubiegłego roku. Liczebność stada zarodowego świń obniżyła się w wielu krajach przodujących w unijnej produkcji wieprzowiny, głównie w Niemczech i Holandii (-3%) oraz Hiszpanii (-2%). Polska była jedynym państwem członkowskim, który zanotował znaczny wzrost pogłowia loch na chów (+5,4% wobec grudnia 2015 r., gdy zanotowano głęboki spadek). Unijne ceny wieprzowiny odbudowywały się stopniowo od kwietnia ubiegłego roku, stabilizując się latem na poziomie 165 EUR/100 kg. Do końca września miał miejsce sezonowy spadek notowań, jednak powyżej poziomu z lat 2014-15.Z uwagi na kontynuację spadku stada zarodowego można spodziewać się w najbliższym czasie niższej podaży wieprzowiny na rynku unijnym, co przełoży się prawdopodobnie na utrzymywanie się wyższych cen w porównaniu z bardzo niskim poziomem z początku 2016 r. Skala wzrostu cen będzie jednak zależała od wielkości eksportu. W2016 r. eksport mięsa wieprzowego (bez podrobów) z UE wzrósł o 28% w skali roku do rekordowego poziomu 2,8 mln ton, głównie dzięki znacznemu popytowi ze strony Chin. W drugim półroczu wzrost wywozu został spowolniony ze względu na rosnącą konkurencję na chińskim rynku ze strony eksporterów amerykańskich i brazylijskich, mniej korzystny kurs wymiany euro do juana oraz osłabienie popytu konsumenckiego Chin, spowodowane kryzysem gospodarczym. W ubiegłym roku wzrosły również wysyłki unijnego mięsa wieprzowego do Japonii, Wietnamu, USA i na Filipiny. W 2017 r. można się spodziewać zmniejszenia eksportu wieprzowiny z UE o 9% do 2,5 mln ton, głównie ze względu na niższe zapotrzebowanie Chin. Rosyjskie embargo importowe, wprowadzone na początku 2014 r. ze względów sanitarnych pozostanie prawdopodobnie w mocy do 2018 r. Trudno przewidzieć obecnie, czy kolejne restrykcje handlowe Rosjan z sierpnia 2014 r., o charakterze politycznym, zostaną po 2017 r. zniesione. Obecne prognozy Komisji zakładają zatem utrzymanie w mocy obydwu rosyjskich restrykcji zarówno w 2017 r., jak i w 2018 r. Embargo polityczne nie obejmuje jednak wszystkich produktów wieprzowych (np. słoniny i tłuszczu).
Bilans wieprzowiny w UE (mln ton w ekwiwalencie wagi tuszy)
Wyszczególnienie
|
2012
|
2013
|
2014
|
2015
|
2016-S
|
%zmiana
|
2017-P
|
%zmiana
|
2018-P
|
%zmiana
|
Produkcja brutto
|
22,554
|
22,384
|
22,568
|
23,276
|
23,319
|
0,2%
|
23,242
|
-0,3%
|
23,289
|
0,2%
|
Import mięsa
|
0,019
|
0,015
|
0,014
|
0,011
|
0,012
|
6,2%
|
0,012
|
2,5%
|
0,013
|
8,1%
|
Eksport mięsa
|
2,151
|
2,198
|
1,939
|
2,189
|
2,795
|
27,7%
|
2,544
|
-9,0%
|
2,493
|
-2,0%
|
Spożycie
|
20,387
|
20,175
|
20,608
|
21,078
|
20,526
|
-2,6%
|
20,702
|
0,9%
|
20,800
|
0,5%
|
Spożycie/mieszk. w kg
|
40,3
|
39,7
|
40,5
|
41,3
|
40,1
|
-2,9%
|
40,3
|
0,5%
|
40,4
|
0,2%
|
Źródło: Komisja Europejska, marzec 2017 r.; S-szacunek, P-prognoza
Spożycie wieprzowiny w UE w 2016 r. obniżyło się o 2,6% w skali roku do 20,5 mln ton, czyli o 1 kg do 40,1 kg na jednego mieszkańca, a w 2017r. i 2018 r. ustabilizuje się prawdopodobnie zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat. Spadek spożycia w roku ubiegłym był spowodowany spowolnieniem produkcji, wysokim eksportem do Chin i mniejszą podażą na rynek wewnętrzny, a także wzrostem cen.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej, „Short Term Outlook for EU”, Winter 2017
|
|
|