Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




SPADEK POGŁOWIA TRZODY CHLEWNEJ W UE W 2016 R.

Według danych Eurostat, pogłowie zarodowe trzody chlewnej w UE w grudniu 2016 r. obniżyło się o 5% w skali roku. Jest to odzwierciedleniem trudnej sytuacji producentów na początku ubiegłego roku. Liczebność stada zarodowego świń obniżyła się w wielu państwach członkowskich, przodujących w unijnej produkcji wieprzowiny, głównie w Niemczech i Holandii (-3%) oraz Hiszpanii (-2%). Unijne pogłowie trzody chlewnej ogółem w grudniu ubiegłego roku było o 3% niższe niż rok wcześniej. Z uwagi na kontynuację spadku stada zarodowego można spodziewać się w najbliższym czasie niższej podaży wieprzowiny na rynku unijnym, co przełoży się prawdopodobnie na utrzymywanie się wyższych cen w porównaniu z bardzo niskim poziomem z początku 2016 r. Skala wzrostu cen będzie jednak zależała od wielkości eksportu. W listopadzie 2016 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE wyniosła 21,9 mln szt. i była zbliżona do tej sprzed roku. Biorąc pod uwagę jednak dodatkowy dzień roboczy w listopadzie ubiegłego roku, liczba ubojów w przeliczeniu na dni robocze była o 5% niższa niż w tym samym miesiącu 2015 r. Wielkość ubojów zmalała głównie w Danii (-16%), Holandii (-8%) i Hiszpanii (-1%). Spadek w Danii miał miejsce już drugi miesiąc z rzędu, co jest częściowo związane ze stosowaniem różnych metod sprawozdawczych w 2015 r. i 2016 r. Wyższa liczba ubojów miała natomiast miejsce w Niemczech (+3%) i Polsce (+1%). Wzrosty te jednak były spowodowane dodatkowym dniem roboczym w listopadzie 2016 r. Unijna produkcja wieprzowiny od stycznia do listopada 2016 r. sięgnęła 21,2 mln ton i była o 1% wyższa niż w tym samym okresie 2015 r.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX i Eurostat

Bieżący numer

Sklepik internetowy