UE – WYSOKI WZROST EKSPORTU WIEPRZOWINY W OKRESIE I-XI 2016 R.
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (42%), których wysłano poza UE odpowiednio o 42% i 19% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-24%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca (-57%). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę miały Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.
Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)
Kraj pochodzenia
|
I-XI 2016
|
I-XI 2015
|
% zmiana
|
Niemcy
|
949 942
|
738 687
|
28,6%
|
Hiszpania
|
690 241
|
446 059
|
54,7%
|
Dania
|
565 008
|
504 327
|
12,0%
|
Holandia
|
399 474
|
325 293
|
22,8%
|
Francja
|
242 965
|
197 001
|
23,3%
|
Polska
|
189 489
|
148 153
|
27,9%
|
Wlk. Brytania
|
122 663
|
92 368
|
32,8%
|
Belgia
|
92 980
|
86 862
|
7,0%
|
Włochy
|
91 628
|
81 123
|
12,9%
|
Węgry
|
87 157
|
78 401
|
11,2%
|
Pozostałe kraje
|
260 026
|
254 725
|
2,1%
|
Ogółem
|
3 691 573
|
2 953 000
|
25,0%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Eksport sektora wieprzowiny z UE (tys. ton)
Kraj przeznaczenia
|
I-XI 2016
|
I-XI 2015
|
% zmiana
|
Chiny
|
1 704 399
|
1 017 049
|
67,6%
|
Hongkong
|
337 174
|
269 008
|
25,3%
|
Japonia
|
319 200
|
288 496
|
10,6%
|
Korea Płd.
|
215 337
|
206 549
|
4,3%
|
Filipiny
|
193 581
|
166 180
|
16,5%
|
USA
|
100 204
|
87 861
|
14,0%
|
Australia
|
77 640
|
79 744
|
-2,6%
|
Ukraina
|
69 503
|
88 393
|
-21,4%
|
Angola
|
29 602
|
49 897
|
-40,7%
|
Czarnogóra
|
19 706
|
19 237
|
2,4%
|
Rosja
|
6 256
|
12 001
|
-47,9%
|
Białoruś
|
144
|
457
|
-68,5%
|
Pozostałe kraje
|
618 827
|
668 127
|
-7,4%
|
Ogółem
|
3 691 573
|
2 953 000
|
25,0%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Dynamika wzrostu unijnego wywozu obniżała się stopniowo od sierpnia do października 2016 r. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki. W listopadzie jednak wysyłki z UE ponownie znacznie wzrosły (o 15% w skali roku). Dzięki zwyżce cen jednostkowych, wartość eksportu mięsa wieprzowego zwiększyła się w listopadzie o 33% do 518 mln EUR, a zyski ze sprzedaży podrobów były o 30% wyższe i sięgnęły 184 mln EUR. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie zanotowały znaczne wzrosty zakupów. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 68% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2015 r., w tym prawie dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W listopadzie wywóz wieprzowiny z UE do Chin zwiększył się o 14% w skali roku, jednak dynamika wzrostu była już niższa niż w drugim kwartale 2016 r., co odzwierciedla rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich oraz osłabienie popytu. Wysyłki do Korei Płd. wzrosły natomiast aż o 40%. Eksport podrobów wieprzowych z UE był w listopadzie 2016 r. o 12% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 132 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% udziałem w całkowitym wywozie tych produktów. Wywóz na rynek chiński zwiększył się o jedną czwartą, a do Hongkongu zmalał o 5%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej, BPEX