UE – STAGNACJA EKSPORTU WIEPRZOWINY W PAŹDZIERNIKU 2016 R.
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 3,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 26% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano poza UE odpowiednio o 44% i 20% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-23%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca (-56%). Poziom wywozu stopniowo obniżał się jednak od sierpnia 2016 r. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i Japonii oraz wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki. W październiku ub. r. dynamika wzrostu unijnego wywozu mięsa wieprzowego wyniosła już tylko 0,5% w skali roku do 180 tys. ton i była najniższa od początku 2016 r. Jednak ze względu na wzrost cen jednostkowych, całkowita wartość eksportu wieprzowiny wzrosła w październiku o 11% do 457 mln EUR. Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu, a największą dynamikę mieli Hiszpanie, Brytyjczycy, Polacy i Niemcy. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do października 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 74% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2015 r., w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i prawie o połowę więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W październiku wywóz wieprzowiny z UE do Chin obniżył się jednak o 7% w skali roku do 57,6 tys. ton i był to pierwszy w 2016 r. miesiąc spadku eksportu unijnej wieprzowiny na ten rynek. Wzrosły natomiast dostawy do Korei Płd. i Hongkongu, odpowiednio o 62% i 30%. Eksport podrobów wieprzowych z UE był w październiku 2016 r. nadal o 13% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 121 tys. ton. Głównymi odbiorcami tych produktów były tradycyjnie Chiny i Hongkong, z 80% całkowitym wywozie tych produktów. Ponad dwukrotnie zwiększyła się również sprzedaż podrobów na lukratywny rynek japoński.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej
Główni eksporterzy wieprzowiny poza UE (tys. ton)
Kraj pochodzenia
|
I-X 2016
|
I-X 2015
|
% zmiana
|
Niemcy
|
856 236
|
658 487
|
30,0%
|
Hiszpania
|
622 052
|
392 862
|
58,3%
|
Dania
|
511 746
|
454 038
|
12,7%
|
Holandia
|
356 225
|
288 068
|
23,7%
|
Francja
|
223 471
|
175 910
|
27,0%
|
Polska
|
170 870
|
129 111
|
32,3%
|
Wlk. Brytania
|
110 683
|
80 543
|
37,4%
|
Belgia
|
85 100
|
78 649
|
8,2%
|
Włochy
|
82 791
|
71 768
|
15,4%
|
Węgry
|
77 265
|
70 331
|
9,9%
|
Pozostałe kraje
|
227 194
|
230 605
|
-1,5%
|
Ogółem
|
3 323 633
|
2 630 371
|
26,4%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Eksport sektora wieprzowiny z UE (tys. ton)
Kraj przeznaczenia
|
I-X 2016
|
I-X 2015
|
% zmiana
|
Chiny
|
1 554 432
|
892 630
|
74,1%
|
Hongkong
|
301 436
|
231 262
|
30,3%
|
Japonia
|
284 783
|
259 084
|
9,9%
|
Korea Płd.
|
187 614
|
187 011
|
0,3%
|
Filipiny
|
177 001
|
151 216
|
17,1%
|
USA
|
92 356
|
78 559
|
17,6%
|
Australia
|
69 406
|
74 396
|
-6,7%
|
Ukraina
|
61 978
|
78 675
|
-21,2%
|
Angola
|
25 350
|
46 675
|
-45,7%
|
Czarnogóra
|
17 280
|
16 972
|
1,8%
|
Rosja
|
5 581
|
11 059
|
-49,5%
|
Białoruś
|
128
|
412
|
-68,9%
|
Pozostałe kraje
|
546 288
|
602 419
|
-9,3%
|
Ogółem
|
3 323 633
|
2 630 371
|
26,4%
|
Źródło: Komisja Europejska, dane w wadze produktu
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej