Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




NIEMIECKA KASZANKA W REJESTRZE CHRONIONYCH OZNACZEŃ

W dn. 6 lipca br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 22 czerwca 2016 r. rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Oecher Puttes”/„Aachener Puttes”. „Oecher Puttes” to wariant dialektalny nazwy „Aachener Puttes”. Jest to wiejska, pikantna kaszanka o rzemieślniczym charakterze, sprzedawana jako produkt świeży, puszkowany lub wędzony. W skład produktu wchodzą chude mięso, boczek i skóry wieprzowe, skóra głowy świń, krew, azotynowa sól peklująca, smażona cebula, mieszanka przyprawowa (majeranek, pieprz, tymianek, goździki i gałka muszkatołowa). „Oecher Puttes” jest tradycyjnym produktem, który wywodzi się z Akwizgranu. Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym – w Akwizgranie (niem. Aachen). Zakłady rzemieślnicze w tym mieście produkują „Oecher Puttes” już od ok. 200 lat. Produkt jest popularny w kuchni regionalnej np. smażony, wraz z jabłkami, ziemniakami i cebulą. Ta potrawa jest znana w miejscowym dialekcie jako „niebo i ziemia”. Istnieje silny związek między karnawałem w Akwizgranie a „Oecher Puttes”, który w formie pierścieni jest wykorzystywany nie tylko do jedzenia, ale także do rzucania z korowodu, a nawet jest przyznawany jako odznaczenie.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 06.07.16

Bieżący numer

Sklepik internetowy