Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

polnet

Pokaż # 
kaBAD: Mam pytanie do kogoś, kto przygotowuje sam nasienie do inseminacji: co jest potrzebne żeby zacząć?
Alf27: Nasi producenci za warchlaka 21 kg życzą sobie 160 – 170 zł/szt. Statut zdrowotny bardzo różny, cena – nie do zaakceptowania. Miałem rozterki moralne, ale jak dowiedziałem się, ile mięsa i żywych świń wiozą do naszego kraju... Ostatnio kupiłem 110
Monikaa: Co sądzicie na temat biogazowni? Słyszałam o dofinansowaniach z UE?! W Niemczech, Danii i Holandii stoi ich bardzo dużo, u nas prawie zero. A interes podobno bardzo pewny i mocno opłacalny.
Mariusz1986: W Niemczech aktualna cena tucznika to 1,70 euro/kg (wg wbc w klasie za E), natomiast żywa ok. 1,40 euro/kg. Pewna informacja od kilku rolników z Niemiec. Czyli podobnie jak u nas. (post zamieszczony na FORUM 14 czerwca 2008)
Katarzyna: Kochani, mam prośbę. Jaka jest najbardziej aktualna cena prosiaka krajowego (waga około 20 kg) w różnych województwach?
Stefan: Moje stado, liczące 20 loch, zakażone jest nosoryjówką. Potwierdziły to badania laboratoryjne. W jaki sposób najlepiej będzie można ją zwalczać?
Wetman: Czy ktoś stosował mączkę rybną stabilizowaną śruta sojową? Parametry: s.m. 98%, białko ogólne 44%, białko strawne 43%, włókno 3%, tłuszcz surowy 18,5%. Więcej parametrów nie mam. Ile i w jakiej dawce? Do jakiej wagi i jakie efekty? Bardzo proszę o
Andrzej: Nie wiem, jaka jest przyczyna, że u kilkutygodniowych prosiąt ogonki czernieją w połowie długości i odpadają?
Janusz: W jaki sposób można zsynchronizować ruję u loszek?
Kazik: Witam wszystkich!!! Mam poważny problem w chlewni. A mianowicie co pewien okres czasu występuje kanibalizm u tuczników (obgryzają ogony, uszy). Dochodzi nawet do padnięć. Higiena, temperatura i obsada jest odpowiednia. Zapobiegam obcinając zęby pro
waldi1: Czy może mi ktoś poradzić co robić: moje świnie rosną do 100 kg a dalej ani rusz a żywię pełnoporcjową paszą. Może są jakieś dodatki do pasz albo coś innego?
Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi pewnej sytuacji:
Corvina: 2 tony tygodniowo na targu? To nie realne. Ale 2 tony mięsa to 40 świń. Monika: Do Corvina! Twoje pomysły nie są najlepsze, ale z Twoją matematyką to już jest tragicznie, bo 2 tony mięsa to nie 40 świń, tylko 20. Chyba, że Ty sprzedajesz warchlak
Duńczyk: Co sadzicie o wspomaganiu rui loszkom środkami nie farmaceutycznymi typu mączka rybna, tlenek cynku oraz, jak ostatnio słyszałem, również siarczanem miedzi jako dodatkiem do paszy. Jeśli macie jakieś opinie i doświadczenia, to proszę o informacje
Henryk: W jaki sposób ładujecie świnie na samochód załadowczy? Świnie są uparte, nie chcą wyjść z budynku chlewni na samochód. Wychodzą z kojców, idą po chodniku gnojowym i paszowym, ale nie chcą wejść na samochód (rampę). Jak to jest u was?
Witam! Mam kilkadziesiąt loch i coraz mniej rąk do pracy.
Słoma jęczmienna w chowie świń. Czy są jakieś przeciwwskazania?
Prosiaki są strasznie wrażliwe na zmiany temperatur
Główny Lekarz Weterynarii odpowiada zaniepokojonym rolnikom ze wschodniej Polski
czy program żywienia
Czy faktura VAT jest tajemnicą?
Maciej - 9/2014
Maciej 8/2014
Marcin - 6/2014
Marta - 7/2014
Maciej - 10/2014
Edyta - 5/2014
Artur - 4/2014
Adam - 3/2014
Pytania czytelników
Nowy 

Bieżący numer